Tulosta Tekstin koko: a A A

4/15 Polackernas jultomte kommer från Rovaniemi

Barn med små flaggor och media tar emot Rovaniemi-tomten på flygplatsen i Warszawa. Han är populär i hela landet och rubrikerna talar om att jultomten från Rovaniemi är här igen, och att han är den enda riktiga.

Den finska jultomten är oerhört populär i Polen och den enda riktiga.

Text: Paavo Tukkimäki
Bild: Anna Kulicka-Soisalon-Soininen


Enligt jultomten har Polen två tomtetraditioner: den ena är den enda rätta och riktiga, alltså tomten från Rovaniemi i finska Lappland, och den andra är Sankt Nikolaus av Myra, som var biskop på 300-talet.

Jultomten berättar att han är ”en lite knepig fråga” inom den katolska kyrkan i Polen eftersom endast den egna mannen, Sankt Nikolaus, duger åt de ultrakonservativa. Han anses ju vara ursprunget till tomten som delar ut klappar, och traditionen lever ännu: på sin festdag den 6 december kommer Nikolaus med små gåvor till barnen.

– Många tycker att det är bra med oss båda. Man anser inte att vi är konkurrenter, utan förstår att båda kommer med julens glädje och värme, säger jultomten.

Han anser att den enda skillnaden mellan jultomten och Nikolaus ligger i arbetstiderna: tomten kommer till jul, Nikolaus kommer tidigare.


Den enda rätta och riktiga

– För polackerna är det självklart att jultomten kommer från finska Lappland. På sin höjd behöver man förklara att man kan hälsa på jultomten och hans vänner i verkstadsbyn i Rovaniemi och att tomtenissarna tillverkar julklappar året runt i sin verkstad på en svårtillgänglig plats på fjället Korvatunturi. Där skulle tomten bara vara i vägen och störa, och därför bestämde man att tomten får ta emot besök i Nordpolen.

Polen hör liksom Japan och Ungern till de länder där man vet att den enda riktiga jultomten kommer från Finland. De andra tomtarna är bara hans medhjälpare.

Jultomten berättar att han är oerhört populär i Polen. Polackerna har verkligen tagit honom till sig.

Jultomten har hört att han är en av de viktigaste figurerna i Polen. Först kommer fortfarande den polska påven, sedan kommer ingen och kanske på plats fem eller sex kommer den finska jultomten.

När jultomten kommer till Warszawa står det tiotals barn med små finska flaggor och en grupp journalister på flygplatsen. Det är mer mediafolk på plats än när backhopparen Adam Malysz kom hem med sina första guldmedaljer.

Jultomten tror att om han förklarade sitt Tomteland självständigt, skulle Polen och Japan – i nämnda ordning – vara de första att erkänna landet. Polen ligger närmare, därför skulle det hinna först.

Förra året besökte en polsk minister Finland. Besöket var en nyhet även i Polen, speciellt det faktum att ministern träffade jultomten i Rovaniemi.


Jultomten är flerspråkig

Jultomtens arbete under besöket i Polen består av att inviga julgator, besöka skolor och barnhem, delta i företagsjulfester, ge intervjuer och besöka den största tv-kanalens morgonprogram – och så får han inte glömma att hälsa från Finland. Tomten pratar flytande polska med finsk accent.

Jultomtens besök organiseras av framför allt honorärkonsulerna, städernas kulturavdelningar och finländska företag. Den finska ambassaden i Warszawa har också ett finger med i spelet. Ambassaden hoppas att jultomtens besök ska förbättra bilden av Finland och därmed gynna landets turism.

I Polen efterfrågas jultomten även när det inte är juletider. Han berättar att han har blivit inbjuden av en grundskoleklass att komma och hämta Fru Vinter efter vinterlovet i februari och ta med henne till norr för att på så sätt göra plats för våren.

Jultomten vill inte avslöja sin identitet eftersom tomten inte är något annat än jultomte.