Katri Oldendorffin siiirtyessä kirkon ulkosuomalaistyön pastoriksi Pohjois-Saksaan haemme nyt pastoria Benelux-maiden merimieskirkon johtajaksi.
Katri, miksi kannattaa hakea Benelux-maiden merimieskirkon johtajan paikkaa?
Tarjolla on upea, monipuolinen ja kiehtova työpaikka Euroopan sydämessä. Benelux-maiden suomalaisyhteisöt Luxemburgissa, Belgiassa ja Alankomaissa ovat sitoutuneita, täydestä sydämestään merimieskirkkolaisia; työyhteisö sekä runsas vapaaehtoisten joukko tehtäviinsä panostava ja innostunut.
Kenelle / millaiselle ihmiselle suosittelet paikkaa?
Tehtävä sopii lämminhenkiselle, avoimelle, rohkealle, ihmisistä välittävälle, määrätietoiselle ja monipuolisesti taitavalle tyypille. Ihmiselle, joka haluaa olla lähellä yhteisöään ja verkostoituu mielellään.
Varinhankinnallinen ja liiketoiminnallinen innostus on tärkeää, sillä toimipaikkojen varainhankinnallisen työn eri ulottuvuudet (kauppa, kahvila, kokouspalvelut, basaarit, aineeton lahjoittaminen jne.) ovat meillä merkittävässä roolissa.
Lisäksi vankka hr-osaaminen ja tiimien ohjaamisen taito on plussaa! Jos löytyy kipinää kiinteistöasioihin, ei sekään ole pahitteeksi.
Mitä työ antaa / on antanut sinulle?
Hurjasti uusia kokemuksia, kontakteja, hyviä ystäviä, tärkeitä ihmisiä. Se on antanut runsaasti oivalluksia elämisestä ulkomailla, lähimmäisen ja Jumalan palvelemisesta monikielisessä, vauhdikkaassa ja värikkäässä ympäristössä. Se on antanut uskomattoman kokemuksen, kuinka tärkeää työtä merimieskirkot tekevät.
Minusta tuntuu, että olen saanut yhteisöiltämme paljon enemmän kuin olen sille osannut antaa. Lähden eteenpäin erittäin kiitollisin ja nöyrin mielin!
Mikä tässä työssä on ollut parasta?
Ehdottomasti ihmiset! On ollut suuri ilo palvella Benelux-maiden suomalaisia ja heidän perheitään. Olen myös kiitollinen aivan mahtavasta, rakkaasta työyhteisöstämme sekä upeista vapaaehtoisistamme.
Mitä tyypillinen työpäivä sisältää?
Voi, ei minulla taida olla tyypillistä työpäivää! Jokainen on niin erilainen. Monivivahteisia ne ovat aina!
Löytyy niitä päiviä, jolloin voi vapaaehtoissuntion kanssa levollisesti valmistella kappelitilaamme messua varten valmiiksi, toimittaa messu, viihtyä kirkkokahvilla ja sen jälkeen viettää iltapäivän merimieskirkon kahvilassa ihmisten kanssa keskustellen. Ja löytyy niitä, kun voi tiimien kanssa uppoutua yhteiseen työskentelyyn, vaihtaa ajatuksia, suunnitella tulevaa.
Ja sitten on niitä päiviä, joina yksi tehtävä seuraa toistaan. Esimerkiksi tuleva keskiviikko sisältää aamusta hallinnollisia tehtäviä, mm. sähköpostien purun ja tulevan vuoden budjetin suunnittelua. Sitten suuntaan kasteperhetapaamiseen Brysselin kirkolle. Puolenpäivän aikaan alkaa tiimikokous ajankohtaisten asioiden parissa. Pyrin sen jälkeen viettämään hetken aikaa kahvilassamme yhteisön jäsentemme kanssa. Iltapäivästä lähden ajamaan Luxemburgiin, missä teen ensin kotikäynnin ja osallistun illalla Protestanttisen Allianssin kokoukseen, jonka jälkeen suunnittelemme Luxin Allianssi-pappien kanssa yhteistä englanninkielistä messua, jota vietetään lokakuun lopulla. Parin tunnin ajomatkalle Luxin suuntaan olen sopinut pari puhelinpalaveria mm. Rotterdamin tiimiläisten kanssa.
Ja kaikki tämä saattaa vielä kumoutua ihan toisenlaiseksi, sillä varsinkin näinä vauhdikkaina päivinä tulee akuutti tehtävä ja avuntarve joko työyhteisön tai yhteisön suunnalta, joka menee kaiken edelle.
Mutta jokainen päivä on yhtä rikas ja merkityksellinen – ei ole ollut kolmessa vuodessa päiviä, jotka olisin kokenut turhiksi!
Miten papin työ eroaa kotimaassa seurakunnassa työskentelystä?
Eroaahan se paljon! Benelux-maiden johtajana papin tehtävät ovat vain osa työnkuvaa. Lisäksi tulee hallinnollisia tehtäviä esimiehenä, varainhankinnan ja taloushallinnon parissa. Brysselissä verkostotyö eri suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden, mm. EU-instituutioiden parissa on tärkeää.
Papin työssä tuttua ovat suomenkieliset messut ja hartaudet, lisäksi on paljon englannin- ja muun kielistä yhteistyötä ekumeenisella tasolla. Toimituksia, mm. hautaan siunaamisia, kasteita ja avioliiton siunaamisia, ei ole kovin paljon, mutta ne ovat usein monikielisiä ja niitä suunnitellaan yhdessä paljon enemmän ja pidempään kuin kotimaassa.
Läsnäolo ihmisten parissa on tärkeässä roolissa, ajan viettäminen kirkolla ilman tehtäviä tai agendaa on osa työtehtäviä. Diakoninen ja sosiaalityömäinen työote on merimiespastorin työssä tärkeää! Se ei ole näkyvä osa työtämme, mutta jatkuvasti teemme töitä ihmisten henkilökohtaisten, mutta myös yhteiskunnallisten kriisien parissa.
Mitä haasteita sinulla on ollut ulkomailla työskentelyssä?
Ainahan haasteita löytyy, mutta jokainen on kohdattu ja niistä on opittu paljon uutta ja mielenkiintoista. Keskeinen haaste on kielen tai Beneluxissa jopa kielten oppiminen. Englannilla pärjää, mutta oma integraatio ja tärkeä osa työn hallinnasta hidastuu huomattavasti, jos ei ryhdy ainakin toisen, hollannin tai ranskan kielen, opiskeluun. Sanoisin, että etenkin hollanti on tärkeä. Luxemburgissa on ollut hyötyä saksan kielen taidosta.
Benelux-maissa oppii myös tyyneksi, joustavaksi ja ymmärtäväiseksi sekoitettuna päättäväisyyteen: usein mikään ei suju kovin nopeasti, sovitusti tai selkeästi. Ja saman asian prosessi voi olla toisella kertaa täysin erilainen kuin edellisellä kerralla. Siitä ei kannata hermostua, se on vain elämää!
Upeata on ollut työ monikulttuurisessa ympäristössä, monipuolisten verkostojen ja ulkosuomalaisten parissa. Kokemus siitä, että tekee jotain merkityksellistä ja toisia ihmisiä syvästi koskettavaa ja heidän elämää vahvistavaa tai jopa parantavaa. Muualla kuin omassa kotimaassa asuminen avartaa – kliseiseltähän tämä kuulostaa! Ymmärrys tätä maailmaa ja muita ihmisiä kohtaan kasvaa. Siihen etenkin Bryssel ja sen EU-instituutiot tuovat ihan oman aspektinsa, kun saa työskennellä eräänlaisella näköalapaikalla Euroopan ja maailman eri ulottuvuuksien parissa.
Lue lisää ja hae Benelux-maiden johtajan tehtävää rekry-sivulta. Hakuaika maanantaihin 15.10.2018 klo 23.59 saakka. Työ alkaa 1.2.2019 tai sopimuksen mukaan.