Merimieskirkon kesäjuhlan iltakonsertissa lauantaina 13.8.2022 klo 18.00 Vuosaaren kirkossa esiintyvät yhdessä sopraano Sanna Iljin ja pianisti Juho Alakärppä.

Sanna Iljin debytoi syksyllä 2021 ensimmäisessä pääroolissaan Suomen Kansallisoopperassa, jossa hän esiintyi Andrew Lloyd Webberin Oopperan kummituksessa Christine Daaén roolissa. Iljinin aiempiin rooleihin Suomen Kansallisoopperassa kuuluvat Valencienne Franz Lehárin Iloisessa leskessä ja Zerlina Wolfgang Amadeus Mozartin Don Giovannissa. Iljin vierailee jälleen solistina Suomen Kansallisoopperassa kaudella 2022-2023 Mozartin Taikahuilussa Paminan roolissa. Kesällä 2022 hän lauloi Ilmajoen Musiikkijuhlilla Jukka Linkolan ja Tuomas Parkkisen kantaesitysooperan Hiljaiset perivät maan pääroolin.
Ammatillisen debyyttinsä Iljin lauloi Jyväskylän Oopperassa Ville Matvejeffin johdolla Georges Bizetin Carmenissa Frasquitan roolissa vuonna 2017. Hän on esiintynyt myös mm. Mikko Franckin, Patrick Fournillierin sekä Sakari Oramon johdolla. Iljin on esiintynyt myös mm. Urkuyö ja aaria-festivaalilla, Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Lohjan ja Kuopion kaupunginorkesterin solistina.

Iljin aloitti sivuaineiset lauluopinnot Sibelius-Akatemiassa Jenni Lättilän johdolla syksyllä 2015. Pääaineiset lauluopinnot Iljin aloitti Hanna-Leena Haapamäen johdolla vuonna 2016 Helsingin Konservatoriossa ja jatkoi lauluopintojaan Haapamäen johdolla Helsingin Metropoliassa vuodesta 2018. Iljinin tärkeimpiin lauluopettajiin kuuluvat myös Johanna Rusanen sekä Irina Gavrilovici.
Ennen lauluopintojaan Iljin on opiskellut pianonsoittoa Suomessa ja Saksassa. Hän valmistui musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta loppuvuodesta 2021 pääaineenaan piano. Pianistina Iljin on esiintynyt mm. Helsingin kaupunginorkesterin ja Radion sinfoniaorkesterin solistina sekä lukuisilla kansainvälisillä festivaaleilla, joista mainittakoon Musikfest Berlin, Kuhmon kamarimusiikki sekä Turun musiikkijuhlat.
Sanna Iljin on menestynyt useissa laulukilpailuissa ja hänet on palkittu mm. Timo Mustakallio -laulukilpailuissa 2017 sekä Kangasniemen laulukilpailuissa 2018. Hänen taiteellista työskentelyään on tukenut Suomen Kulttuurirahasto, Selim Eskelinin säätiö, Uudenmaan Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus. Iljin oli Oopperan ja baletin tukisäätiön vuoden 2021 stipendiaatti.
Pianisti Juho Alakärppä

Simolaissyntyisen Juho Alakärpän soittoa on kuultu eritoten lied-pianistina laajasti kotimaassa, esim. Helsingin juhlaviikoilla, Espoon Urkuyö- ja aaria -festivaalilla, Rauma Festivossa, Mikkelin musiikkijuhlilla, Kangasniemen musiikkiviikoilla ja Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla. Ulkomailla hän on esiintynyt mm. Wienin Musikvereinissa, Berliinin filharmoniassa, Itävallan kulttuurifoorumissa New Yorkissa, Oxford Lieder sekä Oxford Arts -festivaaleilla ja Oslon oopperan lied-konserttisarjassa.
Alakärppä opiskeli pianomusiikkia, kamarimusiikkia ja lied-musiikkia (siirryt toiseen palveluun) Sibelius-Akatemiassa Helsingissä, Kölnin ja Münchenin musiikkikorkeakouluissa sekä Wienin musiikkiyliopistossa. Hänen opettajiaan ovat olleet professorit Liisa Pohjola, Ulrich Rademacher ja Charles Spencer sekä etenkin lied-musiikin parissa Heikki Pellinen, Ilmo Ranta ja Gerold Huber.
Juho Alakärppä on tehnyt yhteistyötä useiden menestyneiden suomalaisten ja ulkomaalaisten laulajien kanssa. Hänen lied-pianisminsa on palkittu moneen otteeseen, mm. ensimmäisellä palkinnolla Poleenin lied-pianistikilpailussa sekä ulkomailla tunnustuksella duo-työskentelystä yhdessä baritoni Aarne Pelkosen kanssa kansainvälisessa Das Lied -kilpailussa Berliinissä ja lied-duo-kilpailussa Enschedessä, Alankomaissa.
Alakärppä on nauhoittanut lauluja Suomen Yleisradiolle vuodesta 2010 alkaen ja soittanut cd-produktioissa mm. Tauno Pylkkäsen, Toivo Kuulan, Leevi Madetojan, Claude Debussyn ja Gösta Nystroemin lauluja. Juhon ja mezzosopraano Melis Jaatisen juuri ilmestynyt albumi, Impression du Nord, on saanut upeat arviot kotimaisissa musiikkijulkaisuissa.
Hiljattain päättyneellä apurahakaudellaan Alakärppä esiintyi myös runsaasti kamarimuusikkona vaihtelevissa kokoonpanoissa. Suomen kulttuurirahaston Keski-Pohjanmaan rahaston apurahan turvin hän jatkaa uudelle kaudelle tulevan syksynä.
Muusikon töidensä lisäksi Alakärppä on työskennellyt Centria-ammattikorkeakoulun musiikin koulutuksessa säestyksen ja kamarimusiikin lehtorina ja on aiemmin opettanut lied-duoja myös mm. Metropolia-ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Hän on Suomen Lied-akatemia ry:n perustajajäsen ja toimi Helsingissä yhdistyksen syksyllä 2019 ensimmäistä kertaa järjestämän, lied-musiikkiin keskittyvän Laulun valo -festivaalin taiteellisena johtajana yhdessä Aarne Pelkosen kanssa.