MEDIATIEDOTE 22.3.2019
Sosiaalityön tarve Isossa-Britanniassa ja Irlannissa on kasvanut. Työtä Lontoon ulkopuolella alkaa tehdä Merimieskirkon liikkuva sosiaalikuraattori.

Sosiaali- ja terveysministeriö on Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) valmisteleman avustusehdotuksen pohjalta myöntänyt yhden henkilötyövuoden korotuksen Suomen Merimieskirkon saamaan avustukseen Euroopan toiminta-alueillaan tekemään sosiaalityöhön.
Merimieskirkko on tehnyt Ison-Britannian ja Irlannin alueella työtä vuodesta 1880. Avustuksen korotuksen myötä Merimieskirkko laajentaa nykyisen Lontooseen painottuvaa työtä koko toiminta-aluetta paremmin kattavaksi. Työn tekemiseksi on perustettu liikkuvan sosiaalikuraattorin toimi, johon tehtävään on valittu yrittäjä, kasvatustieteiden kandidaatti Salla Korteniemi. Hän aloittaa tehtävässään kesäkuun 2019 aikana.
Liikkuvan sosiaalikuraattorin tehtävänkuvaan kuuluu mm: vapaaehtoisverkoston luominen ja tukeminen sekä paikallisen vastuun vahvistaminen; yhteistyöverkoston rakentaminen paikallisten toimijoiden kanssa; matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen järjestäminen ikääntyvälle väestölle, perheille, opiskelijoille ja merenkulkijoille; muu ennaltaehkäisevä työ ulkosuomalaisten parissa sekä kriisityö.
Isossa-Britanniassa asuu arviolta yli 20 000 suomalaista ja Irlannissa noin tuhat. Liikkuvan sosiaalikuraattorin työn kannalta tärkeitä kaupunkeja ovat esim. Cardiff, Bournemouth, Birmingham, Liverpool, Manchester, Edinburgh, Leeds, Bristol, Glasgow ja Aberdeen.
Tarkoituksena suomalaisten hyvinvoinnin lisääminen
Sosiaalityön tavoitteena on toiminta-alueella asuvien ja liikkuvien suomalaisten hyvinvoinnin lisääminen ja ylläpitäminen vahvistamalla yhteisöllisyyttä ja osallisuutta sekä vähentämällä yksinäisyyttä ennaltaehkäisevien työmuotojen ja vertaistuen avulla. Mahdollisuus tuen saamisen omalla äidinkielellä kriisitilanteissa ja vaikeissa elämäntilanteissa madaltaa kynnystä hakea apua ja lisää turvallisuuden sekä selviytymisen mahdollisuuden tunnetta. Lisäksi yhteistyöverkoston rakentaminen sekä vapaaehtoistoiminnan mahdollistaminen tuovat mukanaan yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden kokemusta.
Tarve liikkuvan työn lisäämiselle toiminta-alueella on kasvanut viime vuosien aikana, mikä on todettu niin osallistuvan havainnoinnin ja saadun palautteen perusteella kuin selvityksillä.
Esimerkiksi Merimieskirkon, Diakin opiskelijoiden ja Finn-Guild -järjestön yhteistyössä toteuttamassa senioriselvityksen mukaan Lontoon ulkopuolella asuvat ulkosuomalaisseniorit kaipaavat nykyistä monipuolisempia suomenkielisiä palveluja, ystäväverkostotoimintaa, koti- ja laitoskäyntejä sekä tukea viranomais- ja sote-asioinnissa. Ikääntyviä suomalaisia on toiminta-alueella arviolta tuhansia.
Muita sosiaalityön kohderyhmiä ovat opiskelijat, lapsiperheet ja merenkulkijat. Opiskelijoiden yhteydenotot sosiaalikuraattoriin liittyvät yksinäisyyteen, elämän kriiseihin ja vieraassa maassa elämiseen sopeutumiseen. Lontoon merimieskirkon perhekahvilan ja muskarin tapaisia matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja kaivataan myös muualla Britanniassa perheiden ollessa kaukana muista tukiverkostoistaan. Keskustelu omalla äidinkielellä luo turvallisuutta, vakautta ja pysyvyyttä perheen elämään sekä vähentää yksinäisyyttä. Työ merenkulkijoiden parissa on perinteistä Merimieskirkon sosiaalityötä. Suomalaisia merenkulkijoita vierailee Lontoon Tilburyn satamassa useita viikoittain.
STEAn rahoittamaa sosiaalityötä Merimieskirkko tekee Ateenassa, Brysselissä, Hampurissa, Lontoossa ja Rotterdamissa sekä liikkuvana työnä muualla näillä toiminta-alueilla. Merimieskirkon tekemä sosiaalityö sai vuonna 2015 RAY:n Vaikuttavaa!-tunnustuspalkinnon. Sosiaalityöhön vuodeksi 2019 myönnetty avustus on yhteensä 500 000 euroa.
Lisätietoa: Lontoon merimieskirkon johtaja Marjaana Härkönen, , puh. +44 7976 521 105