Vapaaehtoisen päivää vietetään kansainvälisesti 5.12.2021, mutta Suomessa jo 3.12.
Haluamme kiittää lämpimästi kaikkia Merimieskirkon toiminnassa mukana olleita ja olevia vapaaehtoisiamme!
Vapaaehtoistoiminta on ollut merkittävässä roolissa Suomen Merimieskirkon toiminnassa yhdistyksen perustamisen alkuajoista lähtien. Ensimmäisiä Merimieslähetyksen kannatusyhdistyksiä, ompeluseuroja, syntyi maahamme jo 1880-luvulla. Merimiespastoreiden, jotka 1900-luvun lopulle saakka olivat miehiä, rouvat ovat tehneet palkatonta työtä merenkulkijoiden ja muiden asiakkaiden hyväksi tunteja laskematta ja vaivojaan säästämättä.
Vapaaehtoistoiminta on viime vuosikymmenten aikana laajentunut monin tavoin järjestömme toiminnassa. Noin tuhat ihmistä tekee tänäkin vuonna vapaaehtoistyötä Merimieskirkon eri toimipaikoissa monenlaisissa tehtävissä. Ilman vapaaehtoisten panosta merimieskirkkotyö nykyisessä laajuudessaan ei olisi mahdollista. Vapaaehtoisten päivänä muistamme erityisesti näitä ihmisiä, jotka antavat omaa aikaansa lähimmäisten hyväksi.
Kun olen kuullut erilaisia elämänkohtaloita, on omakin maailmankatsomukseni muuttunut aika lailla. – vuosivapaaehtoinen ulkomailla.
Ulkomaan toimipaikoissamme vuosivapaaehtoisina toimivat ovat ohjanneet erilaisia ja eri-ikäisille suunnattuja toimintaryhmiä ja tehneet työtä niin keittiössä, vastaanotossa-, asiakas- ja myyntipalvelussa kuin pitäneet huolta merimieskirkon siisteydestä ja viihtyisyydestä. Paikallisvapaaehtoiset ovat osallistuneet mm. ryhmien vetämiseen sekä erilaisten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestämiseen. Tälläkin hetkellä sadat vapaaehtoiset tekevät työtä joulun ajan tapahtumien, kuten myyjäisten onnistumiseksi, ja kymmenet tuhannet osallistujat saavat nauttia suomalaisen joulun tuomisesta Euroopan suurkaupunkeihin.
Suomessa paikalliset vapaaehtoiset tekevät laivakäyntejä, kuljettavat merenkulkijoita asioille, pitävät merimieskirkkoja auki, myyvät kanttiinin tuotteita ja puhelinkortteja, osallistuvat tapahtumien järjestämiseen kirkolla ja sen ulkopuolella jne. Monet vapaaehtoiset osallistuvat esim. pihatalkoisiin ja erilaisiin huoltotöihin. Vapaaehtoisten kohtaamiset merenkulkijoiden ja muiden asiakkaiden kanssa edistää parhaimmillaan työhyvinvointia ja lisää meriturvallisuutta.
Vapaaehtoistyötä tehdään paljon myös toimipaikkojen ulkopuolella. Ahkerat ihmiset kutovat villasukkia, leipovat kakkuja tai huoltavat vaikkapa toimipaikan polkupyöriä kotonaan. Vaikka heitä ei välttämättä näe merimieskirkolla, on heidän apunsa ja tukensa meille todella tärkeää.
Eläkkeelle jäämisen jälkeen tunnen itseni jälleen tarpeelliseksi. Olen kiitollinen, että tällainen mahdollisuus on annettu ja saan olla vapaaehtoisena. – paikallisvapaaehtoinen Suomessa
Merimieskirkon vapaaehtoistyö on parin viime vuoden aikana ottanut digiloikan, kun koronan vuoksi moni toiminta siirtyi verkkoon. Verkossa toimintaa on voitu tarjota paikkakunnasta riippumatta yli valtioiden rajojen ja tapahtumiin on voinut osallistua vaikka kotisohvalta.
Perinteisen vapaaehtoistyön lisäksi Merimieskirkko on tarjonnut mahdollisuutta osallistua toimintaan verkkovapaaehtoisena, jossa vapaaehtoinen on voinut tarjota osaamistaan esimerkiksi artikkeleiden kirjoittajana, valokuvaajana tai someosaajana.
Oletko sinä kiinnostunut Merimieskirkon vapaaehtoistoiminnasta? Vapaaehtoistyö merimieskirkolla on kivaa ja sitä voivat tehdä kaiken ikäiset! Tule mukaan tekemään merkityksellistä vapaaehtoistyötä lähimmäisten hyväksi.
Tutustu vapaaehtoistoimintaamme täällä.
Lue täältä vapaaehtoistemme kokemuksia merimieskirkkotyöstä.
Vapaaehtoisten päivää koordinoi Suomessa Kanslaisareena (siirryt toiseen palveluun).