Sjömanskyrkan är till för dig!
Begränsningarna börjar lätta så småningom såväl i Finland som runt om i Europa. Våra utlandskyrkor återgår sakta till mera normalt arbete. Lokala bestämmelser kan påverka utbudet, så följ med respektive kyrkans information. Här i Finland är begränsningarna aningen strängare, så vi betjänar för tillfället endast sjöfarare och tunga trafikens chaufförer. Du kan alltid även nå oss per telefon, via e-post och via sociala medier.
Var inte ensam med din oro eller rädsla. Ta kontakt med oss – vi har en låg tröskel.
Arbetet för sjöfarare (fartygsbesöken) fortsätter både i Finland och i utlandet med beaktande av hamnens säkerhetsbestämmelser. Kuratorerna på våra kyrkor i utlandet kan till viss del även sköta besättningsbytena. Via oss kan besättningarna i många fall ta del av Sjömansservicebyråns tjänster som böcker, filmer och tidningar. Tills vidare seglar skeppskuratorerna inte med fartygen på grund av rörelsebegränsningarna, men också de finns tillgängliga för samtal.
Aktuell information om situationen på de olika verksamhetsställena finns i huvudsak på finska på respektive sjömanskyrkas Facebooksida.
Vad gör vi?
Finlands Sjömanskyrka är din vän hemma, borta och till sjöss. Vi finns vid din sida när du behöver oss. Vi har arbetat till förmån för sjöfarare och utlandsfinländare sedan 1875.
Vi driver finska sjömanskyrkor i Finland och övriga Europa. Vår verksamhet ger upphov till ca 300 000 möten varje år.
Enligt stadgarna för Finlands Sjömanskyrka rf är verksamhetens syfte att i samarbete med Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och enligt dess bekännelse utföra kristet, socialt, kulturellt och diakonalt arbete bland sjöfarare och finländare som vistas eller har vistats utomlands och att bedriva internationell kristen verksamhet i Finlands hamnar.
Våra verksamhetsställen utomlands besöks av utlandsfinländare, studerande, au pairer, långtradarchaufförer, affärsresenärer, personer på arbetskommendering, turister och Finlandsvänner. Du är också varmt välkommen.
För Sjömanskyrkans besökare är vi ett stycke Finland i ett främmande land och i en ny kultur.
Genom åren har vår service utvecklats och blivit mångsidigare. I Europa har sjömanskyrkorna blivit en plattform och ett skyltfönster för finskhet, det finska språket och finsk kultur.
I Finlands hamnar betjänar vi alla sjöfarare som vilken som helst sjömanskyrka i världen, men dörrarna står öppna även för andra besökare.
Våra hamnkuratorer och skeppskuratorer arbetar i hamnarna och ombord för att förebygga olyckor och främja sjöfararnas och fartygsgemenskapens allmänna välbefinnande.
Sjömanskyrkan har även resepräster på Irland, i Warszawa och i Sydostasien. Reseprästen är en sjömanspräst som tjänstgör på området en till fyra gånger per år.
Sjömanskyrkas organisation
Finlands Sjömanskyrkas centralbyrå finns i Helsingfors på Proviantgatan 4, i Nordsjö sjömanskyrka. Centralbyrån sköter ekonomin, administrationen och kommunikationen.
Hannu Suihkonen är Sjömanskyrkan generalsekreterare. Kontaktuppgifter till centralbyrån.
Finlands Sjömanskyrka rf är en förening vars röstberättigade medlemmar består av personmedlemmar, medlemsföreningar och församlingsmedlemmar.
Föreningens högsta beslutande organ är årsstämman och valmötet. Valmötet utser föreningens styrelse. Övriga organ är arbetsutskottet, ekonomiutskottet, ledningsgruppen, presidiet och krisberedskapsgruppen. Varje sjömanskyrka har dessutom en kyrkonämnd eller ett kyrkoråd.
Finlands Sjömanskyrkas ekonomi bygger på egen kapitalanskaffning samt på stöd och gåvor från privatpersoner och samfund. Föreningen är ideell. Årsbudget är ca 4 miljoner euro och omsättningen uppgår till ca 2 miljoner euro. Föreningen har ca 40 anställda.
Merparten (ca 55 %) av våra inkomster kommer från egen kapitalanskaffning: genom försäljning av våra tjänster och produkter via basarer, evenemang och kampanjer samt genom placeringsverksamhet.
Med ditt stöd kan vi betjäna våra medmänniskor och hjälpa dem som är i nöd.
Våra bidragsgivare:
* församlingarna och insamlad kollekt (ca 18 % av inkomsterna)
* staten (UKM) och Social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA (f.d. RAY) (sammanlagt ca 13 % av inkomsterna)
* evangelisk-lutherska kyrkan (ca 4 % av inkomsterna)
* övriga bidragsgivare (bl.a. Wihuris fond, Sjömanspensionskassan, sjömanskyrkokretsarna, medlemmarna, sammanlagt ca 9 % av inkomsterna)
Våra utgifter:
* personalkostnader 61 %
* verksamhetens driftkostnader 27 %
* fastighetskostnader 12 %
Finlands Sjömanskyrkas strategi 2016–2021
Verksamhetsidé: Sjömanskyrkan möter medmänniskor utomlands, i Finlands hamnar och på fartygen. Sjömanskyrkan skapar omtänksamma samfund i sin verksamhet.
Medmänniskor avser utlandsfinländare, sjöfarare, finländare i rörelse och alla andra människor som deltar i Sjömanskyrkans verksamhet. Mötet innebär närvaro på lika villkor. Sjömanskyrkans verksamhet förmedlar budskapet om en barmhärtig och kärleksfull Gud. Kännetecknande för ett omtänksamt samfund är gästfrihet, öppenhet, interaktion, kärlek till nästan och strävan efter att möjliggöra och stödja människors egna insatser och engagemang samt att förmedla det finska språk- och kulturarvet till kommande generationer.
Vision: Sjömanskyrkan är full av liv.
Sjömanskyrkan är full av liv i människans och samfundets glädje, sorg och vardag.
Sjömanskyrkan har livskraftiga verksamheter och verksamhetsställen, vars lokala stöd och finansiering har fått ökad betydelse.
Värden: gästfrihet, mod, ansvar.
Gästfrihet är ett sätt att förmedla Guds kärlek, och den omfattar var och en. I grund och botten innebär kristen gästfrihet att älska en främling.
Vi söker och testar nya sätt att arbeta och har mod att utvärdera vår verksamhet. Vi är öppna för nya samarbetsformer och partnerskap.
Vårt arbete är professionellt och inflytelserikt. Vi handlar ansvarsfullt inom arbetsgemenskapen, vid samarbeten och i ekonomiska frågor. Vi tar vårt miljöansvar.
Historia
Idén till Finlands Sjömanskyrka lades fram under Finska Missionssällskapets årsfest 1874, och kejserliga senaten godkände föreningens stadgar året därpå. Då löd namnet Föreningen till beredande af själavård för finska sjömän i utländska hamnar.
Den första finska sjömansprästen var 25-årige Elis Bergroth, komminister i Borgå domkapitel. Han påbörjade sitt nya uppdrag 1880 i Grimsby.
Sjömanskyrkans verksamhet fick snabbt den form som kvarstår än idag. Utöver gudstjänster höll man andaktsstunder i läsesalar och på fartygen. Man besökte finländare ombord, på sjukhus och i fängelser. Man startade en caféverksamhet och ordnade möjlighet att bada bastu. På verksamhetsställena, dvs. i läsesalarna, inrättades bibliotek och fartygen försågs med tidningar och böcker.
Den här servicen nyttjades inte bara av sjömän, utan också av immigranter och andra kringresande. Genom åren har verksamheten blivit mångsidigare och utvecklats till ett allaktivitetshus för alla människor i rörelse.
På 1960-talet började sjöfarten förändras. Tonnaget växte och fartygen blev större, men det finländska manskapet bara minskade. Nya stora hamnar byggdes långt från stadskärnorna. De tekniska lösningarna i hamnarna och på fartygen kortade tiden för lossning och lastning, vilket gjorde att besättningen inte längre hann besöka sjömanskyrkorna på fritiden.
Samtidigt ökade resandet och de internationella kontakterna, vilket gav sjömanskyrkorna nya grupper av besökare. Även på 1990-talet förändrades läget väsentligt när Finland gick med i EU. Då startade man verksamhet i Bryssel, som inte är en hamnstad.
Under sin 140-åriga historia har Sjömanskyrkan öppnat sammanlagt 30 verksamhetsställen utomlands. I dagsläget bedriver fem av dem verksamhet. I början av 1900-talet utvidgades Sjömansmissionens arbete även till hamnarna i Finland och idag har vi sju verksamhetsställen i vårt land.
Sjömanskyrkor har inte bara öppnats, utan också stängts om så har krävts. Att anpassa sig efter den rådande situationen är ett måste för att Sjömanskyrkan ska överleva och fungera väl.