Merimieskirkon myyjäiset Euroopassa

Suomen Merimieskirkko järjestää Euroopan toimipisteissään joka vuosi suositut suomalaisten tuotteiden suurmyyjäiset niin joulun kuin pääsiäisen alla.

Ihmisiä koreineen tuotehyllyn ja tavarapöydän äärellä.

Myyjäiset ovat Merimieskirkolle merkittävin vuosittainen varainkeruutapahtuma, mutta ennen kaikkea vapaaehtoistyön voimannäyttö. Myyjäisten rakentamiseen ja purkamiseen sekä myyjäisten aikaisiin eri tehtäviin osallistuu satoja vapaaehtoisia. Tunnelma näissä myyjäisissä on aidosti suomalainen.

Myyjäisissä myytävät elintarvikkeet ja suurin osa muistakin tuotteista tuodaan toimipaikkaan rekoilla ja laivoilla Suomesta. Kontin tuottaminen Suomesta ulkomaille on kallista, joten tuotteiden hinta on siksi paikallismarketin hintatasoa korkeampi.

Joulumyyjäiset ja joulukauppa

Joulumyyjäiset ovat monelle ulkosuomalaiselle jouluun valmistautumisen aloitus- ja kohokohta. Joulumyyjäisissä on tilastoitu koronavuosia lukuun ottamatta jopa yli 50 000 kohtaamista.

Joulumyyjäisissä on tarjolla perinteisiä suomalaisia jouluherkkuja, mm. lanttu- ja porkkanalaatikkoa, kinkkua, glögiä, joulumakeisia, joulukalentereita, torttu- ja piparkakkutaikinaa, kala- ja porosäilykkeitä jne.

Myynnissä on myös mm. Marimekon, Pentikin ja Iittalan tuotteita, joulukoristeita, käsitöitä, kirjoja ja tekstiileitä. Myyjäiset ovat monelle suomalaisyritykselle näyteikkuna ja ensiaskel europpalaisille markkinoille.

Ensimmäiset nykymuotoiset Merimieskirkon joulumyyjäiset järjestettiin Hampurissa 17.11.1962. Tuolloin tarjolla oli ”suomalaista lasia, tuohitöitä, aitoja talonpoikaisesineitä, ryijyjä ja täkänöitä”.

Vuoden 2023 joulumyyjäiset ja -kaupat merimieskirkoilla

  • Ateena 25.11.-2.12. joulukauppa
  • Bryssel 22.11.-24.12 joulukauppa
  • Hampuri 17.-19.11. ja 24.-26.11. joulumyyjäiset
  • Lontoo 24.11.-26.11. ja 1.-3.12. joulumyyjäiset
  • Rotterdam 16.-19.11. ja 23.-26.11. joulukauppa

Kevätmarkkinat ja pääsiäiskauppa

Mignon-munalaatikoitra päällekkäin taustallaan muita pääsiäisaiheisia tuotteita.
Pääsisäismyyjäisissä tarjolla olevia Fazerin Mignon-munia ei muualla Euroopassa (Suomea lukuun ottamatta) ole myynnissä.

Pääsiäisen ajan kevätmarkkinoilla ja pääsiäiskaupassa on toimipaikasta riippuen myynnissä mm. porohodareita, poronkäristystä, makeisia, rairuohoa, pääsisäiskoristeita jne. korvapuusteja unohtamatta.

Pääsiäismyyjäisissä käy vuosittain yhteensä yli 20 000 vierailijaa.