Ennaltaehkäisevä työ uhattuna

Kuuden ihmisen kädet pitävää toisen ranteesta kiinni muodostaen kehän.

Suomen Merimieskirkko on jo 150 vuotta tukenut suomalaisia maailmalla. Toimimme edelleen, ettei kukaan joutuisi pulaan tai jäisi yksin, mutta tarjoamamme avun ja tuen rahoitus on nyt vaakalaudalla.

Sosiaali- ja terveysministeriö on 5.9. ilmoittanut, että ulkosuomalaisiin kohdistuvaan toimintaan tavoitellaan ensi vuodelle 0,3 miljoonan euron säästöä. STEAn avustusvalmistelijan mukaan säästötavoite kohdistuu Merimieskirkon ulkomailla tekemään sosiaalityöhön. Kuluvana vuonna STEAn avustus on 578 171 euroa. Leikkauksen toteutuessa sosiaalityön määräraha pienenisi noin puolella.

Merimieskirkkotyön kokonaisrahoitus ei perustu ainoastaan valtion tukeen. Valtion ja EU:n yhteenlaskettu rahoitusosuus on noin viidennes. Loput rahoituksesta tulee omasta varainhankinnasta sekä useasta ulkopuolisesta lähteestä.

STEAn rahoittamaa, suomalaisiin kohdistuvaa sosiaalityötä ulkomailla tehdään seuraavilla alueilla (2024): Benelux-maat, Iso-Britannia, Irlanti, Saksa, Kreikka ja Espanjan Aurinkorannikko. Työtä tekee yhdeksän sosiaalikuraattoria.

STM:n ilmoitus ulkomailla tehtävän sosiaalityön säästötavoitteesta vuodelle 2025 sekä viime vuosina inflaatiosta johtuneet kasvaneet toimintakustannukset uhkaavat ennalta ehkäisevän työn toteutumista nykyisessä laajuudessaan jatkossa. Tämä pakottaa Merimieskirkon etsimään säästöjä saadun STEA-rahoituksen kohdentamiseksi ulkomailla. Taloudellisten realiteettien myötä Kreikassa tehtävästä sosiaalityöstä on jo jouduttu tekemään lopettamispäätös, mikä tarkoittaa Ateenan suomalaisen merimieskirkon työn loppumista vuodenvaihteessa 2024-25.

* Sosiaalikuraattorin antama yksilöohjaus 5 570
* Osallistumiskerrat tapahtumiin 11 370
* Osallistumiskerrat ryhmätoimintaan 8 671
* Muut kohtaamiskerrat merimieskirkoilla 34 358

Toimintamuodot ja työn vaikuttavuus

Merimieskirkon toiminta tähtää etenkin ulkosuomalaisten, mutta myös muiden ulkomailla olevien suomalaisten ja liikkeellä olevien ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisäämiseen. Ulkomailla kohdattiin ihminen vuonna 2023 yhteensä 152 000 kertaa.

Tarjoamallamme kokonaisvaltaisella matalan kynnyksen tuella ulkomailla pidetään huolta koko perheestä. Lapsi-, nuoriso-, seniori- ja perhetyö ulkosuomalaisten parissa vähentää suomalaisten yksinäisyyden, turvattomuuden ja ulkopuolisuuden kokemusta.

Merimieskirkon työssä hyödynnetään monipuolisia menetelmiä, kuten palveluohjausta ja yksilöohjausta. Henkilökohtaisella tuella tarjotaan konkreettista apua ja tukea elämän ongelmatilanteisiin. Vaikeissa ja etenkin kriisitilanteessa Merimieskirkon tarjoama omankielinen apu on korvaamatonta.

Sosiaalialan ammattilaisemme tunnistavat hiljaisia signaaleja ja haavoittuvassa asemassa olevia. Heidän tekemänsä työ on turvallista ja oikein suunnattua. Sosiaalityö on vaikuttavaa. Ennakointi ja varhainen tuki ennaltaehkäisevät syrjäytymistä ja kriisejä ja siten pienentävät yksilölle ja yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia pitkällä aikavälillä.

Lisätietoa: pääsihteeri Hannu Suihkonen, hannu.suihkonen@merimieskirkko.fi, 040 192 2778

Mitä voit tehdä?

Mitä yksilötasolla voi tehdä vaikuttaakseen leikkaussten kohtuullistamiseen? Voit ottaa yhteyttä omaan kansanedustajaasi, ministerehin ja muihin poliittisiin päättäjiin ja pyytää vaikuttamaan Merimieskirkolle osoitetun STEA-avustukseen suunnitellun leikkauksen kohtuullistamiseen, jotta voimme jatkossakin tarjota omankielistä apua sitä tarvitseville.