Kuva: Toivo Heinimäki / Suomen Merimieskirkko
Merenkulkijoiden ja ulkosuomalaisten parissa toimiva perinteikäs yhdistys Suomen Merimieskirkko ry on muuttumassa säätiöksi. Muutos on hallinnollinen eikä se vaikuta toimintaan. Uusi säätiö Suomen Merimieskirkko sr aloittaa toimintansa 1. lokakuuta 2025.
”Suomen Merimieskirkon toiminnassa mikään ei muutu, mutta juridisesti ja hallinnollisesti muutos yhdistyksestä säätiöksi on suuri. Päädyimme muutokseen, koska yhdistyksemme henkilöjäsenten määrä oli laskenut viime vuosina voimakkaasti ja jäsenten keski-ikä oli korkea. Uusi rakenne vahvistaa Merimieskirkon toimintaedellytyksiä, minkä lisäksi toiminta säilyy avustuskelpoisena”, kertoo Suomen Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen.
Suomen Merimieskirkko ry:n toiminta päättyy virallisesti loppuvuodesta ja uusi säätiö Suomen Merimieskirkko sr aloittaa toimintansa 1. lokakuuta 2025. Parhaillaan Suomen Merimieskirkossa on meneillään siirtymäaika, jolloin muutosta säätiöksi valmistellaan ja toteutetaan.
Uuden Merimieskirkon säätiön luottamushenkilöt on jo valittu ja hallitus on järjestäytynyt. Säätiön hallituksen puheenjohtajaksi on valittu entinen yhdistyksen puheenjohtaja Timo Lappalainen. Säätiön hallituksen jäseniksi on valittu osittain uusia luottamushenkilöitä seuraavasti: Paula Raitis (varapuheenjohtaja), Olli Holmström, Kimmo Kääriäinen, Jan Laurell, Aulikki Mäkinen ja Päivi Vähäkangas. Säätiössä toimii myös 22-jäseninen valtuuskunta.
Muutoksessa Suomen Merimieskirkon noin 50 työntekijän asema ei muutu, vaan he siirtyvät yhdistykseltä säätiölle vanhoina työntekijöinä nykyisillä työehdoilla. Myös Merimieskirkon omaisuus, kuten kiinteistöt, siirtyvät sellaisenaan yhdistykseltä säätiölle.
Ministeriön tärkeä tuki puolittui
Suomen Merimieskirkon budjetti vuonna 2024 oli runsaat 5,3 miljoonaa euroa. Merimieskirkko toimi viime vuonna Suomen lisäksi muun muassa Alankomaissa, Belgiassa, Iso-Britanniassa, Espanjassa, Kreikassa, Puolassa ja Saksassa. Vuoden 2025 alusta Merimieskirkko siirtyi myös virallisesti vastaamaan koko kirkollisen ulkosuomalaistyön operatiivisesta johtamisesta ja koordinoinnista.
Suuri taloudellinen vastoinkäyminen Merimieskirkolle kuluvana vuonna on ollut sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päätös puolittaa Merimieskirkon ulkomailla tehtävän sosiaalityön STEA-avustus vuodelle 2025. Tuki putosi noin 600 000 eurosta hieman alle 300 000 euroon ja aiheutti merkittävän toiminnan supistumisen useissa Merimieskirkon toimipaikoissa.
Tuen leikkauksen takia osasta työntekijöistä jouduttiin luopumaan Brysselissä ja Lontoossa. Merimieskirkon Ateenan toimipiste jouduttiin sulkemaan kokonaan.
”Teemme kaikkemme, että toiminnallemme kallisarvoinen STM:n tuki ei ainakaan enää laskisi, vaan voisimme jatkaa toimintaamme edes nykyisillä resursseilla. Haemme myös itse aktiivisesti muita keinoja rahoittaa työtä, jonka merkityksestä ulkosuomalaisille saamme jatkuvasti paljon hyvää palautetta”, sanoo Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen.
150-vuotisjuhlat meneillään
Suomen Merimieskirkko on perustettu vuonna 1875. Tuleva säätiö viettää parhaillaan 150-vuotisjuhlavuottaan teemalla Kanssasi maailmalla. Merimieskirkko toimii ulkomailla, Suomen satamissa ja laivoilla eri tavoin yhteensä 40 maassa. Juhlavuoden tapahtumista tiedotetaan erikseen.
Lisätiedot:
Hannu Suihkonen
Pääsihteeri, Suomen Merimieskirkko
+358 40 192 2778
hannu.suihkonen@merimieskirkko.fi
Suomen Merimieskirkko on kanssasi maailmalla. Olemme tehneet työtä merenkulkijoiden ja ulkomailla asuvien suomalaisten hyväksi jo vuodesta 1875. Pidämme yllä suomalaisia merimieskirkkoja seitsemässä Suomen satamassa ja neljässä muussa Euroopan kaupungissa sekä koordinoimme ulkosuomalaisseurakuntien työtä ympäri maailman.