Sosiaalityö ulkomailla

Merimieskirkon sosiaalityön tarkoitus on kohdealueilla asuvien ja liikkuvien suomalaisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen ja ylläpitäminen.

"Kolme lasta leikkii lattialla, taustalla istuu nainen."
Muskari on yksi Merimieskirkolla kokoontuvista toimintaryhmistä.

Merimieskirkon sosiaalityötä ulkomailla tehdään Benelux-maissa, Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Pohjois-Saksassa, Kreikassa ja Espanjan Aurinkorannikolla.

Suomenkielisen tuen tarve ulkomailla on suuri erityisesti yksilön haastavissa elämäntilanteissa, lapsiperheiden kasvuvaiheissa, yksin asuvilla ja ikääntyvillä. Myös muuton alkuvaiheessa sosiaalisen verkoston supistuttua tuen saaminen voi olla muuten hankalaa.

”Kiitos palasta Suomea ulkomailla! Teillä käyminen on kuin syvä, rauhoittava henkäys.”

Äidinkieli on tunnekieli, jota on tärkeää voida käyttää, kun asiat ovat vaikeita. Kriisitilanteessa etenkin ulkomailla suomenkielinen apu on korvaamatonta.

Merimieskirkkojen suomenkielisellä matalan kynnyksen kokonaisvaltaisella tuella pyritään ennaltaehkäisemään syrjäytymistä ja kriisejä ja siten pienentämään yksilölle ja yhteiskunnalle mahdollisesti aiheutuvia kustannuksia.

Ohjattua sosiaalityötä Merimieskirkon ulkomaan toimipaikoissa tekee yhteensä yhdeksän sosiaalikuraattoria. Merimieskirkon ulkomailla tapahtuvaa sosiaalityötä rahoittaa Sosiaali- ja terveysalan avustusjärjestö STEA. Viime vuosina inflaatiosta johtuneet kasvaneet toimintakustannukset sekä STM:n ilmoitus ulkomailla tehtävän sosiaalityön säästötavoitteesta vuodelle 2025 uhkaavat ennalta ehkäisevän työn toteutumista nykyisessä laajuudessaan jatkossa. Tämä pakottaa Merimieskirkon etsimään säästöjä saadun STEA-rahoituksen kohdentamiseksi ulkomailla. Taloudellisten realiteettien myötä Kreikassa tehtävästä sosiaalityöstä on jo jouduttu tekemään lopettamispäätös, mikä tarkoittaa Ateenan suomalaisen merimieskirkon työn loppumista vuodenvaihteessa 2024-25.

Ryhmätoiminta

Ulkomailla tehtävä sosiaalityö painottuu toiminta-alueiden tarpeiden ja sen suomalaisväestön rakenteen mukaan.

”Toiminta merimieskirkolla on erittäin tärkeää minulle ja se on toimintaa, mitä ei muualta saa.”

Merimieskirkoilla Ateenassa, Brysselissä, Hampurissa, Lontoossa ja Rotterdamissa kokoontuu toimipaikasta riippuen erilaisia kaikille avoimia harraste- ja toimintaryhmiä. Tällaisia ryhmiä ovat mm. lastenkerhot, nuorten ja nuorten aikuisten ryhmät, liikuntaryhmät, taide- ja kulttuurikerhot, seniorikerhot jne.

Ilman ammatillista ohjausta kokoontuvien ryhmien tarkoitus on mahdollistaa osallistujien toiminta oman yhteisönsä hyväksi.

Ohjattu ryhmätoiminta puolestaan on tavoitteellista ja sen tarkoitus on tukea ulkosuomalaisten hyvinvointia ja parantaa heidän elämänlaatua. Ryhmät voivat kokoontua myös muualla kuin merimieskirkolla.

Lue täältä merimieskirkkotyön vaikuttavuudesta ulkomailla.

Hymyilevä, punapuseroinen vaaleatukkainen tyttölapsi isänsä sylissä.

Yksilöohjaus

Sosiaalityöhön liittyy olennaisena osana etsivä sosiaalityö sekä valmius kriisiapuun. Työssä kohdataan ihmisiä myös laivoilla, työpaikoilla, kodeissa, sairaaloissa, vankiloissa, kouluissa, pubeissa jne.

Sosiaalikuraattorit tekevät yhteisötyön lisäksi tavoitteellista yksilöohjausta, joka voidaan jakaa karkeasti kolmeen kategoriaan: neuvonta- ja avustamistyö, palveluohjaus sekä pidempiaikainen tavoitteellinen yksilöohjaus.

”Tapaamiset aina auttavat jaksamaan ja menemään eteenpäin elämässä.”

Neuvontatyö on konkreettista työskentelyä esimerkiksi iäkkäiden ja muiden apua tarvitsevien ulkosuomalaisten sekä pulaan joutuneiden turistien ja kulkureiden kanssa. Palveluohjausta tehdään enimmäkseen maahan- ja maastamuuttoon, sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä erilaisiin viranomaisasiointeihin liittyen.

Pidempiaikaista yksilöohjausta tehdään asiakkaiden parissa, jotka tarvitsevat säännöllisempää tukea esimerkiksi mielenterveyspalveluihin kiinnittymiseen tai muuten rinnallakulkemista esimerkiksi äkillisen kriisin kohdatessa.

Vuonna 2021 sosiaalityössä kohdattiin ihminen yhteensä yli 20 000 kertaa.

Kaksi nuorta vaaleatukkaista naista istuu sohvalla ja halaa toisiaan.

Laaja yhteistyöverkosto

Merimieskirkon sosiaalityössä tehdään yhteistyötä lukuisten eri toimijoiden kesken paikallisesti sekä Euroopan ja Suomen tasolla. Yhteistyökumppaneina on kohdemaan Suomi-toimijoita, paikallisia viranomaisia ja sosiaalialan toimijoita. Muita vastaavia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyviä suomalaistoimijoita ei kuitenkaan toimialueillamme ole.

Merimieskirkon ulkomailla tapahtuvaa sosiaalityötä rahoittaa Sosiaali- ja terveysalan avustusjärjestö STEA.

Liity työmme tukijoiden joukkoon! Pienikin lahjoitus auttaa.

Reissussa rähjääntyy, mutta Merimieskirkko auttaa – Sinuakin. Tue työtämme tekemällä lahjoitus, niin autat meitä auttamaan.
Löydä tapasi auttaa

Tutustu muihin työmuotoihimme