Vaikuttavuutta ulkosuomalaistyöhön: Merimieskirkon ja kirkollisen ulkosuomalaistyön tekijät koolla Aurinkorannikolta Australiaan

Kausipappi Reijo Leino työssään Gran Canarialla. Kuva: Kirsi Leino / Suomen Merimieskirkko

Merimieskirkon verkosto hoitaa ulkosuomalaistyötä Euroopan lisäksi Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa. Verkoston jäsenet pohtivat ainutlaatuisessa Kanssasi maailmalla -seminaarissa Turussa, miten ulosuomalaistyöstä saataisiin vielä nykyistäkin vaikuttavampaa. 

Suomen Merimieskirkon kansainväliset vastuut lisääntyivät merkittävästi vuoden 2025 alussa, kun Merimieskirkko alkoi vastata kirkon koko ulkosuomalaistyöstä. Merimieskirkon organisaatio pyörittää aiemmin osin Kirkkohallituksen koordinoimia toimintoja Euroopan lisäksi Etelä- ja Pohjois-Amerikassa, Aasiassa ja Australiassa.

Perinteikäs Merimieskirkko on kokenut ja osaava ulkosuomalaistyön tekijä. Merimieskirkko juhlii tänä vuonna 150-vuotista taivaltaan teemalla Kanssasi maailmalla

Osana juhlavuoden toimintaa Merimieskirkko on kutsunut kaikki työntekijänsä kotimaasta ja ulkomailta yhteen kirkollisen ulkosuomalaistyön tekijöiden kanssa. Kolmepäiväinen seminaari pidetään Turussa 19.–21. toukokuuta. 

“Haluamme tehdä harjoittamastamme ulkosuomalaistyöstä vielä nykyistäkin vaikuttavampaa. Työntekijämme kohtaavat vuosittain noin 200 000 ihmistä, valtaosan ulkomailla. Tekemämme työ on monille ulkosuomalaisille mittaamattoman arvokasta. Joskus Merimieskirkko tai ulkosuomalaisseurakunta voi olla ainoa organisaatio, joka on paikalla tukemassa”, kuvailee johtava pastori Jussi Laine Suomen Merimieskirkosta. 

300 000 ulkosuomalaista 

Merimieskirkon työntekijät näkevät arjessa, että tarve myös Suomen rajojen ulkopuolella tehtävälle sosiaalityölle on suuri. Suomen kansalaisia asuu ulkomailla noin 300 000, minkä lisäksi suomalaista syntyperää olevia ihmisiä arvioidaan olevan maailmalla noin 1,6–2 miljoonaa. 

Merimieskirkon kansainväliseen verkostoon kuuluu noin 80 henkilöä, joista omia työntekijöitä on noin 50. Loput tekevät kirkollista ulkosuomalaistyötä erilaisten kumppaneiden palveluksessa. 

Merimieskirkolle uusiin toimipaikkoihin kuuluu muun muassa Espanjan Aurinkorannikko, jossa työskentelee Fuengirolan kaupungissa kaksi pappia ja yksi sosiaalikuraattori. 

“Fuengirola on mielenkiintoinen paikka, eräänlainen pikku-Suomi maailmalla. Moni Suomessa ajattelee, että ulkomailla asuvat ovat poikkeuksetta hyväosaisia, mutta on myös muunlaista todellisuutta. Aurinkorannikolla asuvien tuen tarve on viime vuosina selvästi kasvanut. Sinne tarvittaisiin lisää sosiaalityötä”, kertoo johtava pastori Jussi Laine. 

Lisäresurssien järjestäminen vaikuttaa tällä hetkellä haastavalta, sillä Merimieskirkon ulkosuomalaistyötä ovat vakavasti vaikeuttaneet valtion STEA-rahoituksen suuret leikkaukset

“Leikkaukset ovat osuneet työhön kipeästi useissa toimipaikoissamme, mutta teemme kaikkemme laadukkaiden palveluiden järjestämiseksi”, sanoo Laine. 

Historiallinen kokoontuminen 

Merimieskirkon Kanssasi maailmalla -seminaari on historiallinen, sillä globaalin verkoston jäsenet kohtaavan toisensa Turussa ensimmäistä kertaa.  

“Vaikka osallistujia erottavat toisistaan kilometrit ja taustalla on monenlaisia historioita ja perinteitä, meitä yhdistää tehtävämme: tukea ulkosuomalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia, johon hengellisyys luontevasti kuuluu”, sanoo Jussi Laine. 

Kanssasi maailmalla -seminaarin aiheita ovat muun muassa ulkosuomalaisseurakuntien ja -kirkkojen tulevaisuudennäkymät, digitaalisen vuorovaikutuksen kehittäminen, auttamistyön käytännöt ja vapaaehtoisuuden monimuotoistuminen. 

Merimieskirkko toivottaa toimittajat ja kuvaajat tervetulleiksi Turussa Hotelli Linnasmäessä 19.–21.5. järjestettävään seminaariin. 

Lisätietoja:

Jussi Laine, johtava pastori 

+358 50 323 1111

 jussi.laine@merimieskirkko.fi