Äänimaisema

Veneen perässään jättämä vana meressä jonka horisontissa kaupungin siluetti.

Laita silmäsi kiinni hetkeksi ja keskity kuuntelemaan.

Mitä kuulit? Kuulostiko tutulta? Kuulostiko turvalliselta? Vai kuulitko jotain poikkeavaa ja epätavallista, joka kiinnitti huomiosi? Kuulostiko outo ääni mielenkiintoiselta vai herättikö se ihmetystä, epätietoisuutta, kenties jopa pelkoa?

Me elämme maailmassa äänten ympäröimänä, olimmepa sitten maissa tai merillä. Tutussa äänimaisemassa tunnemme itsemme osaltaan turvalliseksi. Tiedämme ettei mikään uhkaa meitä, tiedämme kuinka tulee toimia.

Mutta entäpä jos äänimaisema onkin meille vieras ja tuntematon? Mihin kiinnitämme silloin huomiota? Mikä ääni tuntuu meistä vieraalta? Minkälaisia tunteita meissä silloin herää?

Miten reagoit, kun joku tuttu ääni yht’äkkiä lakkaa kuulumasta?

Merimiehet ovat luonnollisesti tottuneet laivan ääniin. Koneiden aiheuttamaan tasaiseen jyrinään, ilmanvaihtokoneiden suhinaan tai vaikkapa huonekalujen kolinaan. Mitä tapahtuu, jos joku ääni yht’äkkiä lakkaakin kuulumasta? Havahdutko siihen? Saatat yöllä jopa herätä jonkun äänen puuttumiseen. Miltä tuntuu, jos yöllä kesken merimatkan havahdut hereille ja kuulet, että pääkoneet eivät käykään? Mitä ajattelet siinä tilanteessa?

Rahtilaivan konehuone, jossa ruskeita paksuja putkia ja sinisiä laitteita.

Monelle kaupungissa elävälle hiljaisuus saattaa herättää ahdistusta. Ei ole mitään ääntä johon tarttua. Hiljaisuuden jatkuessa saatat ruveta kuulemaan ääniä, joita oma kehosi pitää. Et ole vain aiemmin havainnut niitä. Hiljaisuus saattaa ahdistaa, jopa pelottaa.

Monille suomalaisille hiljaisuus on taas jotain mitä me kaipaamme. Emme ahdistu hiljaisuudesta. Toki poikkeuksiakin luonnollisesti on! Siksi saatamme keskusteluissakin olla hitaita ja pitää taukoja. Sitä ei ole tarkoitettu epäkohteliaisuudeksi, me vain saatamme olla sellaisia.

Olisiko mahdollista saada tuttuja ääniä mukaan seuraavalle työjaksolle?

Minkälaisessa äänimaailmassa sinä haluaisit juuri nyt olla? Kaipaatko jotakin ääniä? Kaipaatko jotain tuttuja ääniä kodistasi tai kotisi ympäriltä? Olisiko sinun mahdollista saada seuraavalla kerralla näitä ääniä mukaasi seuraavalle työjaksolle?

Eräässä televisiosarjassa suurkaupungissa elänyt joutui maaseudulle ja ahdistui hiljaisuudesta eikä pystynyt enää nukkumaan. Mutta kun hän kuuli kaiuttimista suurkaupungin hälinää ja liikenteen ääniä, uni tuli helposti. Toimii tai ei, mutta helpottaisiko jopa mahdollista koti-ikävääsi, jos seuraavalla lomalla äänittäisit vaikka puhelimella kotisi ja sen ympäristön ääniä, joita voisit seuraavalla työjaksollasi laivalla kuunnella, kenties jopa silmät kiinni ääniin keskittyen.

Hyvää seilausta sinulle

Olli Salomäenpää
laivakuraattori