Kun monet turvapaikanhakijat ovat Suomessa vaarassa jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, tarjoaa vapaaehtoistyö konkreettisen mahdollisuuden osallisuuteen. Merimieskirkon toteuttama Euroopan solidaarisuusjoukkojen (ESC) hanke tukee nuoria turvapaikanhakijoita matkalla kohti itsenäistä elämää – tuloksena on syntynyt vahvempia yksilöitä, uusia verkostoja ja toimintamalli, joka toimii.
Suomen Merimieskirkko on mukana rakentamassa solidaarisempaa Eurooppaa tukemalla nuoria turvapaikanhakijoita vapaaehtoistyön keinoin osana Euroopan unionin rahoittamaa Euroopan solidaarisuusjoukot -ohjelmaa (European Solidarity Corps). ESC-hankkeella pyritään vahvistamaan nuorten turvapaikanhakijoiden kotoutumista ja integroitumista sekä heidän itsenäistä toimijuuttaan yhteiskunnassa.
”Haluamme olla mukana tukemassa turvapaikanhakijoita osaksi suomalaista yhteiskuntaa – tarjota heille mahdollisuuden kiinnittyä arkeen ja samalla saada arvokkaita käsipareja Merimieskirkon työhön. Monilla nuorilla turvapaikanhakijoilla on työelämästä vain mielikuvia – me pystymme tarjoamaan siihen konkreettisen kosketuspinnan”, kertoo Jaakko Laasio, hankkeesta vastaava Suomen Merimieskirkon merenkulkijatyön johtaja ja yhteyspäällikkö.
Vapaaehtoistyöstä eväitä elämään
Nuoret vapaaehtoiset toimivat Merimieskirkon eri toimipaikoissa asiakaspalvelutehtävissä, osallistuvat tapahtumiin sekä harjoittelevat suomen kieltä arjen tilanteissa. Työelämävalmiuksia kartutetaan muun muassa opettelemalla suomalaisia käytäntöjä, asiakaspalvelutaitoja ja aikatauluissa pysymistä. Ohjauksessa keskitytään positiiviseen palautteeseen ja itseluottamuksen vahvistamiseen.
Hanke tukee nuorten elämänhallintaa ja itsenäistymistä – ensimmäisessä pilottihankkeessa yhdeksän kymmenestä osallistujasta muutti hankkeen aikana tai sen jälkeen omaan asuntoon. Myös suomen kielen oppiminen edistyy huomattavasti, kun nuoret saavat tukea omien asioidensa hoitamiseen.
Konkreettisia tuloksia – ja toimintamalli, joka toimii
Merimieskirkon ensimmäinen ESC-pilottihanke toteutettiin vuosina 2022–2023, ja se tuotti erinomaisia tuloksia. Hankkeessa oli mukana kymmenen nuorta turvapaikanhakijaa. He osallistuivat Merimieskirkon arkeen Helsingissä, Raumalla ja Oulussa. Toiminta oli monipuolista: asiakaspalvelua, tapahtumien järjestämistä, keittiö- ja siivoustyötä, sekä laivoilla tapahtuvia myyntitehtäviä ja asiakkaiden opastusta.
”Ensimmäinen ESC-hankeemme toimi testinä ja ylitti odotukset. Nuoret onnistuivat luomaan verkostoja, saivat oleskelulupia, työ- ja opiskelupaikkoja – ja monien yhteys Merimieskirkkoon on säilynyt vielä hankkeen päättymisen jälkeenkin”, Jaakko Laasio summaa.
Toimintamalli on saanut kiitosta ja vakiinnuttanut paikkansa osana Merimieskirkon työtä – erityisesti aikana, jolloin kotouttamispalveluita Suomessa on karsittu.
Syksyllä 2024 käynnistyi ESC-jatkohanke, joka rakentuu hyväksi todetun mallin varaan. Tällä kertaa Merimieskirkko toimii sekä nuoria vastaanottavana että lähettävänä organisaationa. Suomalaisia nuoria lähtee vapaaehtoisiksi Hampurin Merimieskirkolle ja Suomessa hankkeeseen osallistuu maahanmuuttajanuoria muun muassa Ukrainasta, Kamerunista ja Somaliasta.

Lisätietoja:
Jaakko Laasio, merenkulkijatyön johtaja, yhteyspäällikkö
+358 400 156 660, jaakko.laasio@merimieskirkko.fi