Ikoniset hahmot: Joulupukki ja Kilroy

Kilroy was here -lauseen alkuperän selvittyä sen keksijän palkinnossa oli salaperäinen viesti.

Teksti: Irmeli Tanttu Hagelin

 width=
Kaikille tutun Joulupukin kuvan loi Hadden ”Sunny” Sundblom, Ahvenanmaan Föglöstä Yhdysvaltoihin emigroituneen Sundblomin suvun vesa vuosina 1932-1964.

Hämyisen ja piilottelevan, entisajan Joulupukin muodonmuutos oli 1900-luvun jymyjuttu joulupukkiin uskovien keskuudessa meillä ja muualla.

Joulupukin imagon uudistumisesta piti huolen 120 vuotta sitten syntynyt mainostaiteilija Hadden ”Sunny” Sundblom (1899-976), Ahvenanmaan Föglöstä Yhdysvaltoihin emigroituneen majakkavahti Sundblomin suvun vesa. Hän loihti omasta peilikuvastaan sen hyväntahtoisen, mutta salaisuutensa säilyttävän punanutun Coca-cola-juoman vauhdittajaksi vuosina 1932-1964.

Tämän yhä käytössä olevan kuvaston myötä, höystettynä osuvilla repliikeillä, muovautui Santa Claus eli Father Christmas ikoniseksi Joulupukiksi. Siispä arvoisa lahjojen tuoja on pitänyt kutinsa jo monta vuosikymmentä. Eikä tuon klassikon ulkomuotoon ole mitään lisäämistä, valmis se on, tällä erää.

Etsintää radion avulla

Amerikan Yhdysvalloissa on ennenkin tupsahtanut esille omintakeisia salaperäisyyksiä. Vuonna 1938 Orson Wellesin tekemässä radiokuunnelmassa, joka pohjautui tieteisromaaniin Maailmojen sota, oli tekaistu uutislähetys, joka kertoi marsilaisten laskeutuneen Maahan USA:n kohdalle New Jersey’iin. Pakokauhu oli valmis. Vähitellen kuuntelijoiden paniikkireaktio laukesi, kun heille selvisi totuus parhain päin.

Yllättävää radiosta, mutta toisella tavalla, oli tulossa niin ikään eräälle amerikkalaisperheelle joulukuussa 1940-luvun alkupuolella. Vanhemmat seurasivat keittiössä radion iltaohjelmaa jälkikasvun jo nukkuessa. Isä ja äiti miettivät huolissaan, miten saataisiin rahaa heidän yhdeksän lapsensa joululahjoihin. Yhtäkkiä he kuulivat radiosta jotain todella pysäyttävää.

Elettiin toisen maailmansodan aikoja, ja varsinkin yhdysvaltalaissotilaiden keskuudessa tunnettiin slogan ”Kilroy Was Here”. Slogan on nähty sittemmin kirjoitettunakin ihan uskomattomiin paikkoihin.

Oliko Kilroy edes olemassa? Pehmeä-ääninen kuuluttaja kysyi: ”Oletko Sinä Kilroy? Jos juuri sinä olet vastuussa tuosta iskusanasta ja voit sen todistaa, sinua odottaa maanmainio palkinto.”

Nyt kolahti, sillä kyseinen pariskunta oli James ja Margaret Kilroy, ja isä-Kilroy (1902-1962) tiesi olevansa tuon ikoniksi singahtaneen kolmen sanan alkuperäinen kirjoittaja.

Lauseen alkuperästä on tosin liikkeellä useita eri versioita, mutta Jameksen tarina lienee uskottavin.

 width=
Kilroy-lauseen yhteyteen on usein piirretty kaljupäinen mies katsomassa aidan takaa. Mies on alun perin II maailmansodan aikana Britanniassa syntynyt vitsihahmo, joka tunnettiin alkujaan nimellä Mr Chad. Kurkisteleva Chad-hahmo kommentoi milloin mitäkin puutetta. Hahmo tunnettiin myös muilla nimillä. Sodan aikana Chad-hahmon kuva ja ”Kilroy was here” -lause sulautuivat yhdeksi vitsiksi.

Laivamatkalla kuuluisuuteen

James oli rakennettavien laivojen tarkastajana eräällä telakalla Bostonin eteläpuolella. Hänen tehtävänsä oli laskea, kuinka monta kilpilevyn reikää oli täytetty sokkanaulalla. Jokainen täyttäjä sai palkan määrän mukaan. James vetäisi liidulla pienen merkin laskettuaan täytöt.

Näin piti olla varmaa, ettei telakalla päästy vilpistelemään. Toisin kuitenkin kävi, joten James pani nyt tarkastusmerkkinsä viereen levylle kissankokoisilla kirjaimilla ”Kilroy Was Here”.

Laivat rakennettiin suurina sarjoina lohkoista. Kun vaakatasossa tehty lohko nostettiin laivan koontivaiheessa oikeaan asentoon, tarkastajan hyväksymiskuittaukset päätyivät merkillisiin paikkoihin, jopa ylös kattoon. Sodan riehuessa kiivaimmillaan laivat rahdattiin mahdollisimman nopeasti, eikä noiden merkintöjen päälle ehditty vetäistä maalia.

Merkinnät eriskummallisissa paikoissa herättivät Eurooppaan toisen maailmansodan taisteluihin kuljetettavien sotilaiden huomion. Yhdysvaltalaiset sotilaat keksivät kirjoittaa tuota tekstiä seiniin liikkuessaan Euroopassa, minkä tarkoituksena oli antaa mielikuva, että salaperäinen Kilroy olisi ehtinyt käymään jokaisessa paikassa ennen muiden saapumista.

”Kilroy kävi täällä” levisi nopeasti lentävänä ja arvoituksellisena lauseena maailmalle ja alkoi ilmestyä mm. vessojen seiniin ja varkaiden jäljiltä milloin minnekin.

 width=
”Kilroy kävi täällä” -viesti ilmestyi Toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen yllättäviin paikkoihin. Kuljetusyhtiö oli ajan hermoilla, kun palkitsi sloganin keksijän raidevaunulla, joka tuotiin Kilroyn pihaan. Ote Boston American -lehdestä 23.12.1946.

Joulupukki kävi täällä

Kilroy oli siis löytynyt, mutta palkkio siitä hyvästä hämmensi isä Kilroyta. Kun etsintähankkeesta oli vastannut The Transit Company of America, niin arvatenkin kyse oli jonkinlaisesta kuljetusvälineestä.

Vanhemmat kokosivat yhdeksän lastaan ympärilleen ja kysyivät: ”Mitä pitäisitte, jos Joulupukki toisi meille komean kulkuneuvon?” Lapset kiljuivat innosta: ”Tottakai, jess!”

Palkintovaunu oli lähtenyt trailerin päällä miesjoukon saattelemana kohti Halifaxia ja perhe Kilroyta. Taas tuli yllätys, nyt lumimyräkkänä, eikä perille ehditty aattoillaksi.

Jouluaamu koitti, eikä Joulupukki tietenkään pettänyt. Pihalla lumen keskellä loisti oranssi kulkuneuvo ihmeellisine vempaimineen. Se oli vanha ratikalla vedettävä vaunu vuodelta 1910, joka painoi 2 tonnia, oli 7 metriä pitkä ja 2,30 metriä korkea.

Antiikkisen menopelin kilvessä luki hyvän joulun toivotuksen ohella salaperäinen viesti ”Santa was here”, ”Joulupukki kävi täällä”.

 width=
Kilroyn perhe voittamassaan raidevaunussa.

Lähteenä käytetty mm. David Wallechinsky, The People’s Almanach presents The 20th Century. 1999 sekä Wikipediaa.