”Onnittelut puoliväliin pääsystä”

Satama- ja laivakuraattori Pekka Wilska täytti 50 vuotta ja sai diplomin 10-vuotisurastaan Merimieskirkolla.

 width=
Pekka Wilskalle ojennettiin keväällä 2018 diplomi toistaiseksi 10-vuotta kestäneestä työurasta Merimieskirkolla.

TEKSTI JA KUVAT: MARKO TOLJAMO

Heinäkuu on perinteinen lomakuukausi, ja silloin juhlitaan myös satamakuraattori Pekka Wilskan 50-vuotispäivää. Virallinen rajapyykki tuli tosin vastaan jo kesäkuun 17. päivä, mutta perhe siirsi juhlinta-ajankohtaa käytännön syistä. Kesällä tulee täyttyneeksi ensimmäinen vuosi uutta avioliittoakin. Eikä juhlan aiheet siihen lopu, Pekalle tuli vastikään täyteen 10 vuotta työnantajansa Suomen Merimieskirkon palveluksessa.

Pekka Wilska on kotoisin Imatralta, missä hän asui ensimmäiset 19 vuotta. Siellä hän hankki ensimmäisen työpaikkansa Ensolta käytyään armeijan, kunnes lähti opiskelemaan Evankeliselle opistolle Helsinkiin. Vuonna 1992 hän aloitti Haminan seurakunnan nuorisotyönohjaajana ja lyhyen tauon jälkeen työskenteli jälleen Hamina-Vehkalahden seurakunnassa vuosina 2004-2007.

Sitten kutsuivat satamakuraattorin työt Haminan merimieskirkolle. Nykyinen toimipaikka, joka on alun perinkin 1970-luvulla rakennettu merimieskirkoksi, on Sataman omistama, jota Merimieskirkko vuokraa. Neljä huonetta käsittävä tila kaipaa selvästikin pientä pintaremonttia, mutta huokuu kodikkuutta ja lämpöä. Lähimmästä laiturista kivenheiton matkan päässä olevaan tupaan on helppo tulla niin ulkomaisen kuin kotimaisen satamassa liikkujan. Mutta jotta satamassa voisi liikkua, on tultava mereltä tai ilmoitettava tulosta etukäteen, jotta sataman portista läpi pääsisi.

 width=
Haminan merimieskirkko sijaitsee suljetun satama-alueen sisällä. Satama-alueella liikkuessa on noudatettava erityistä varovaisuutta.

”Onnittelut puoliväliin pääsystä”, tärähtää Pekan älypuhelimen näytölle. ”Kaveri sieltä 50-vuotisonnittelun lähetti”, Pekka naurahtaa ja kaataa haastattelijalle kahvia. Nyt Pekka Wilska on jo toistamiseen Haminan merimieskirkon isäntänä. Hän kävi välissä, vuosina 2012-15, Belgiassa, missä työnkuvana oli merimieskirkon sosiaalikuraattorin toimi. Työ sisälsi niin laivatyötä, nuorisotyötä kuin vanhustyötäkin.

Lapsi- ja nuorisotyötä on kotonakin. Ensimmäisestä avioliitosta Pekalla on yksi ja toisesta liitosta neljä lasta. ”Jospa se kolmas kerta toden sanoisi”, 1-vuotishääpäiväänsä valmistautuva pohtii.

Nykyisin Pekan työ sisältää 50 % satamakuraattorin ja 50 % koordinoivan laivakuraattorin työtä.

”Itseni kannalta tämä vaihtelu on hyvä asia, mutta Haminan merimieskirkon kannalta ei niinkään. HaminaKotkan satama on yksi maamme suurimpia, ja työtä täällä riittäisi”, Wilska puntaroi.

Satama- ja laivakuraattori

Satamakuraattorina Pekka sanoo olevansa paljon liikkeellä. Pelkästään siirtymiset vievät työajasta päivässä helposti kaksikin tuntia hänen käydessä Haminan ja Kotkan alueen eri satamissa olevilla laivoilla. Kaksi satamaa saattaa olla linnun siivin kilometrin päässä toisistaan, mutta ajomatka niiden välillä voi olla yli 15 kilometriä. Niinpä päivän reitit on suunniteltava ja priorisoitava etukäteen tarpeiden mukaan. Pientä helpotusta tuo se, että Pekka asuu Haminan ja Kotkan välissä sijaitsevassa Neuvottoman kylässä.

 width=
Laivakäynnit ovat satamakurraattorin arkea.

Laivalla käynti tarkoittaa juttelemista, puhelinkorttien myymistä, kyydin kaupunkiin mahdollistamista, käytännön asioissa opastamista jne. HaminaKotkassa merenkulkijoita on niin Suomesta kuin ulkomailta. ”Tyypillistä merimiestä ei ole. Jokainen on yksilönsä ja jokaisen aluksen työyhteisö on omanlaisensa. Ja sama työyhteisö muotoutuu omanlaiseksensa aina työvuorossa olevien mukaan”, Pekka kertoo.

HaminaKotkan sataman laivat määrittävät paljolti sen, miten toimipaikka, Haminan merimieskirkko, on avoinna. On viikkoja, jolloin ovet ovat auki joka arkipäivä, mutta joskus kirkolle pääsee vain yhtenä päivänä viikossa. Tähän vaikuttavat myös tiimipalaverit Vuosaaren merimieskirkon kanssa sekä Merimiespalvelutoimiston ForMare-hanke, jossa Pekka on Merimieskirkon edustajana mukana. ForMare on merenkulkijoille suunnattu hyvinvointihanke.

Laivakuraattorina Pekka tekee seilauksia eri aluksilla tuoden näin laivayhteisöstä ulkopuoliset kuuntelevat korvat merenkulkijoiden ilojen, surujen ja arjen jakamiseen. Merimieskirkon toinen satama- ja laivakuraattori on Mia Haapakorva Oulun merimieskirkolta. Pekan tittelissä oleva koordinointi sisältää sen, että Pekka huolehtii yhdessä varustamon kanssa siitä, että eri laivat saavat nimikkolaivakuraattoripalvelua tasapuolisesti. Merimieskirkon nimikkolaivakuraattoreina toimivat seurakuntien hengellisen työn tekijät tehden seilauksen kerran tai kahdesti vuodessa.

”Ilokseni olen huomannut, että varustamojen kynnys soittaa kuraattorille on madaltunut. Ei tarvitse olla varsinainen kriisi, että voi käyttää palveluitamme”, Pekka kertoo.

Mutta kriisejäkin aluksilla, kuten kaikissa työyhteisöissä, tapahtuu. Nämä odottamattomat tapahtumat tulevat luonnollisesti omien suunniteltujen seilausten ja satamakuraattorityön lisäksi.

”Minulle työssäni tärkeää on laatu. En pidä kiirettä kohtaamisten lukumäärän keräämiseksi, vaan pidän tärkeänä panostaa kuhunkin kohtaamiseen.” Yhdellä laivakäynnillä saattaa kulua aikaa helposti tunti jopa kaksi.

 width=
Laivakäynneillä Pekka Wilska panostaa laatuun, ei määrään. ”Laivalla saattaa kulua aikaa helposti kaksikin tuntia.”

Yhteiskunnalliset harrastukset

Kaiken ohella Pekka on aloittanut opiskelun, aiheena sielunhoidon erikoiskoulutus. Kahden vuoden opinnoissa harjoitellaan esimerkiksi kriminaalipsykologian osastolla, jossa paitsi muiden myös itsensä kuunteleminen on tärkeää. Opintojen kehitystehtäväkseen Pekka on valinnut valokuvien käytön kansainvälisessä sielunhoidossa. Kamera onkin tuttu näky Pekan kaulalla, joten aihe on hänelle luonteva. Keskustelua aiheesta hän voi käydä mm. Haminan kirkkoherran kanssa, joka niin ikään on perehtynyt voimauttaviin valokuviin.

Valokuvaamisen lisäksi Pekkaan yhdistyy sanaristikot, sudokut ja vitsailu. Tietokilpailuihin osallistuminen ja niiden järjestäminen on niin ikään mieluinen harrastus, josta Brysselin nuoretkin hänet yhä muistavat. Paikallisessa Lions-toiminnassa Pekka on ollut mukana yli 20 vuotta ja toimii sen hallituksessakin. Myös kunnallispolitiikka on lähellä sydäntä ja hän oli ehdokkaana viime kunnallisvaaleissa. Pekka on Haminan tarkastuslautakunnassa lasten ja nuorten valiokunnassa. Lautakunnan työ on antaa mm. lausuntoja siitä, mihin asioihin kaupungin tulisi kiinnittää huomiota.

Samanlaisia lausuntoja Pekka voi antaa tarvittaessa myös työnantajalleen Suomen Merimieskirkolle. Hän toimii nimittäin Merimieskirkon luottamusmiehenä. Mutta nyt kesäloman alettua hän lausuu kaikille tervetulotoivotuksen Merimieskirkon kesäjuhlille, jossa hän on lupautunut kertomaan lisää työstään laivakuraattorina.