Kilroy was here -lauseen alkuperän selvittyä sen keksijän palkinnossa oli salaperäinen viesti.
Teksti: Irmeli Tanttu Hagelin
Hämyisen ja piilottelevan, entisajan Joulupukin muodonmuutos oli 1900-luvun jymyjuttu joulupukkiin uskovien keskuudessa meillä ja muualla.
Joulupukin imagon uudistumisesta piti huolen 120 vuotta sitten syntynyt mainostaiteilija Hadden ”Sunny” Sundblom (1899-976), Ahvenanmaan Föglöstä Yhdysvaltoihin emigroituneen majakkavahti Sundblomin suvun vesa. Hän loihti omasta peilikuvastaan sen hyväntahtoisen, mutta salaisuutensa säilyttävän punanutun Coca-cola-juoman vauhdittajaksi vuosina 1932-1964.
Tämän yhä käytössä olevan kuvaston myötä, höystettynä osuvilla repliikeillä, muovautui Santa Claus eli Father Christmas ikoniseksi Joulupukiksi. Siispä arvoisa lahjojen tuoja on pitänyt kutinsa jo monta vuosikymmentä. Eikä tuon klassikon ulkomuotoon ole mitään lisäämistä, valmis se on, tällä erää.
Etsintää radion avulla
Amerikan Yhdysvalloissa on ennenkin tupsahtanut esille omintakeisia salaperäisyyksiä. Vuonna 1938 Orson Wellesin tekemässä radiokuunnelmassa, joka pohjautui tieteisromaaniin Maailmojen sota, oli tekaistu uutislähetys, joka kertoi marsilaisten laskeutuneen Maahan USA:n kohdalle New Jersey’iin. Pakokauhu oli valmis. Vähitellen kuuntelijoiden paniikkireaktio laukesi, kun heille selvisi totuus parhain päin.
Yllättävää radiosta, mutta toisella tavalla, oli tulossa niin ikään eräälle amerikkalaisperheelle joulukuussa 1940-luvun alkupuolella. Vanhemmat seurasivat keittiössä radion iltaohjelmaa jälkikasvun jo nukkuessa. Isä ja äiti miettivät huolissaan, miten saataisiin rahaa heidän yhdeksän lapsensa joululahjoihin. Yhtäkkiä he kuulivat radiosta jotain todella pysäyttävää.
Elettiin toisen maailmansodan aikoja, ja varsinkin yhdysvaltalaissotilaiden keskuudessa tunnettiin slogan ”Kilroy Was Here”. Slogan on nähty sittemmin kirjoitettunakin ihan uskomattomiin paikkoihin.
Oliko Kilroy edes olemassa? Pehmeä-ääninen kuuluttaja kysyi: ”Oletko Sinä Kilroy? Jos juuri sinä olet vastuussa tuosta iskusanasta ja voit sen todistaa, sinua odottaa maanmainio palkinto.”
Nyt kolahti, sillä kyseinen pariskunta oli James ja Margaret Kilroy, ja isä-Kilroy (1902-1962) tiesi olevansa tuon ikoniksi singahtaneen kolmen sanan alkuperäinen kirjoittaja.
Lauseen alkuperästä on tosin liikkeellä useita eri versioita, mutta Jameksen tarina lienee uskottavin.
Laivamatkalla kuuluisuuteen
James oli rakennettavien laivojen tarkastajana eräällä telakalla Bostonin eteläpuolella. Hänen tehtävänsä oli laskea, kuinka monta kilpilevyn reikää oli täytetty sokkanaulalla. Jokainen täyttäjä sai palkan määrän mukaan. James vetäisi liidulla pienen merkin laskettuaan täytöt.
Näin piti olla varmaa, ettei telakalla päästy vilpistelemään. Toisin kuitenkin kävi, joten James pani nyt tarkastusmerkkinsä viereen levylle kissankokoisilla kirjaimilla ”Kilroy Was Here”.
Laivat rakennettiin suurina sarjoina lohkoista. Kun vaakatasossa tehty lohko nostettiin laivan koontivaiheessa oikeaan asentoon, tarkastajan hyväksymiskuittaukset päätyivät merkillisiin paikkoihin, jopa ylös kattoon. Sodan riehuessa kiivaimmillaan laivat rahdattiin mahdollisimman nopeasti, eikä noiden merkintöjen päälle ehditty vetäistä maalia.
Merkinnät eriskummallisissa paikoissa herättivät Eurooppaan toisen maailmansodan taisteluihin kuljetettavien sotilaiden huomion. Yhdysvaltalaiset sotilaat keksivät kirjoittaa tuota tekstiä seiniin liikkuessaan Euroopassa, minkä tarkoituksena oli antaa mielikuva, että salaperäinen Kilroy olisi ehtinyt käymään jokaisessa paikassa ennen muiden saapumista.
”Kilroy kävi täällä” levisi nopeasti lentävänä ja arvoituksellisena lauseena maailmalle ja alkoi ilmestyä mm. vessojen seiniin ja varkaiden jäljiltä milloin minnekin.
Joulupukki kävi täällä
Kilroy oli siis löytynyt, mutta palkkio siitä hyvästä hämmensi isä Kilroyta. Kun etsintähankkeesta oli vastannut The Transit Company of America, niin arvatenkin kyse oli jonkinlaisesta kuljetusvälineestä.
Vanhemmat kokosivat yhdeksän lastaan ympärilleen ja kysyivät: ”Mitä pitäisitte, jos Joulupukki toisi meille komean kulkuneuvon?” Lapset kiljuivat innosta: ”Tottakai, jess!”
Palkintovaunu oli lähtenyt trailerin päällä miesjoukon saattelemana kohti Halifaxia ja perhe Kilroyta. Taas tuli yllätys, nyt lumimyräkkänä, eikä perille ehditty aattoillaksi.
Jouluaamu koitti, eikä Joulupukki tietenkään pettänyt. Pihalla lumen keskellä loisti oranssi kulkuneuvo ihmeellisine vempaimineen. Se oli vanha ratikalla vedettävä vaunu vuodelta 1910, joka painoi 2 tonnia, oli 7 metriä pitkä ja 2,30 metriä korkea.
Antiikkisen menopelin kilvessä luki hyvän joulun toivotuksen ohella salaperäinen viesti ”Santa was here”, ”Joulupukki kävi täällä”.
Lähteenä käytetty mm. David Wallechinsky, The People’s Almanach presents The 20th Century. 1999 sekä Wikipediaa.