Merillä tarvitaan kanttia ja merimiehen sydän

Keittiömestari Ahti Kallio, 64, seilasi maailman merillä yli 40 vuotta. Rikkaaseen elämään ovat kuuluneet kaikki sateenkaaren värit.

Merellä ei ole varaa tehdä työtä huonosti, muuten tapahtuu vahinkoja. Oikea asenne ja merimiehen sydän tuovat työhön mielekkyyttä. Työ on jokapäiväistä ja muuttuu rutiiniksi, mutta laiva vaihtaa paikkaa ja tilanteet vaihtuvat. Siksi elämä merillä kiehtoo niin paljon. Siihen jää helposti koukkuun. Nykyisin laivat viipyvät satamassa vain lyhyen aikaa, ja alkoholin suhteen pidetään nollalinjaa. Ennen oli toisin.

Maailman merillä ei juuri tiennyt mitä kotimaassa tapahtui. Maissa oli hyvä poiketa merimieskirkkoon, jos sellainen löytyi. Siellä sai puhua suomea, soittaa kotiin, lukea kotimaan lehtiä ja mikä tärkeintä, siellä pääsi saunaan. Varsinkin Hampurin ja Lontoon merimieskirkkoihin Kallio meni kuin kotiinsa.

– Kirkolle haettiin satamasta tila-autolla. Vietiin ostoksille, jos oli tarvetta, ja sitten ajettiin kirkolle. Pappi oli usein mukana kahvilla jutustelemassa, Kallio muistelee.

Lue toimittaja Minna Palovaaran kirjoittama juttu Ahti Kalliosta kokonaisuudessaan sekä Tero Reingoldtin Merimieskirkko-aiheinen kolumni kesäkuun 2018 Henki&elämä-näköislehdestä s. 6-7.