Turun merimieskirkon löylyissä rekkamies rentoutuu

”Sauna on super”, kommentoi venäläinen rekkamies Vitali Sumin Turun merimieskirkon saunan löylyjä.

Teksti ja kuvat: Laura Yöntilä

"Punapaitainen hymyilevä mies koronamaski kädessään. Taustalla pensaikkoa, jonka takana näkyy rekka-autoja."
Saunojan on helppo hymyillä. Vitali Sumin lähdössä yöpuulle omaan rekka-autoonsa.

Turun merimieskirkon suihku- ja saunatilat vetävät kävijöitä puoleensa myös rauhallisina kesäiltoina. Eletään kesäkuun alkupuolta, ja Moskovasta Turkuun öljyä kuljettava Vitali Sumin on saapunut kirkon terassille odottelemaan sisäänpääsyä jo ennen varsinaista aukioloaikaa. Suminin mukana on mieluummin nimettömänä pysyttelevä, suomea sujuvasti puhuva tyttöystävä. Sumin ja kumppani ovat varmistamassa, että sauna todella on lämpimänä, ja tulevat hetken päästä uudelleen takaisin.

Sumin on ajanut rekkaa jo melkein parikymmentä vuotta ja käynyt Turussa ja Naantalissa säännöllisesti. Ajomatka Moskovasta kestää noin kaksi ja puoli vuorokautta. Sumin odottaa nyt seuraavana aamuna tapahtuvaa lastin purkua ja ajaa sen jälkeen takaisin Moskovaan.

Yleensä sauna on lämpimänä toisessa kerroksessa suihkutilojen yhteydessä, mutta vielä alkukesästä löylyihin haluavat saivat kiivetä kolmannen kerroksen harvemmin lämpimänä olevaan pikkusaunaan. Sumin muistelee, että ennen koronaa tässä noin viiden hengen saunassa istuttiin vieri vieressä.

”Super, super”, Sumin kommentoi reippaasti heti saunomisen jälkeen.

”Siivottiin hyvin paikat”, kertoo iloinen tyttöystävä.

Kyselen lisää kommentteja, ja kolmannen kerroksen saunatilaa kehutaan siistiksi ja kauniiksi.

"Saunan lauteet, jossa lemmalla lauteella löylykiulu ja -kauha. Oikealla seinällä olevasta ikkunasta tulvii valoa sisään."
Turun merimieskirkon kolmannen kerroksen sauna on kooltaan kotoisa. Toisessa kerroksessa oleva isompi sauna oli vielä alkukesästä käyttötauolla.

Vihdaton mutta toimiva

Sauna on pariskunnan mielestä tarpeeksi kuuma, kun vain heittää riittävästi löylyä. Suomessa sähkösaunat saattavat heidän kokemuksensa mukaan olla hiukan kuivia, mutta Turun kolmannen kerroksen saunaa pari kehuu kuitenkin mukavaksi ja jopa hiukkasen kosteaksi.

Saunan ovessa olevassa lapussa muistutetaan, että vettä ei saa heitellä seinille ja lauteille. Miten on, kuluuko Venäjällä vettä enemmän kuin Suomessa, myös muihin tarkoituksiin kuin löylyn lisäämiseen?

Perinteisessä venäläisessä saunassa eli banjassa vettä heitellään ilmeisen runsaasti, mutta Suminin mielestä asialla ei ole suurtakaan merkitystä. Kesäasunnoilla eli datsoilla saunat ovat usein puusaunoja, kuten suomalaisillakin kesämökeillä, ja joskus vettä voidaan käyttää vaikkapa hyvän puuntuoksun esiin saamiseksi.

”Ja Venäjällä vihta! Pidän koivuvihdasta.”

Vihdat eivät ole sallittuja kirkon saunassa, ja tyttöystävä mainitsee, että mikäli vihtominen olisi mahdollista, pitäisi saunojien tietysti lopuksi siivota paikat huolellisesti.

"Saunan löylymittari, joka näyttää 70 asteen lämpötilaa."
Kuuleman mukaan lämpö kipuaa helposti sataan asteeseen.

Kirpakka kiuas, avarat maisemat

Kolmannen kerroksen sauna kirvoittaa kävijöissä erilaisia mielipiteitä. Joku kysyy, olisiko lämpöä kuitenkin mahdollista saada myös hiukan pienemmälle? Suomalaiseen makuun löylyt kun ovat ehkä turhan kirpakat.

Kiireisellä aikataululla liikkeellä oleva saunoja rentoutuu saunassa jo muutamassa minuutissa. Sauna on pieni ja kodikas. Mainitsemisen arvoinen on lisäksi näkymä saunan ikkunasta: viheraluetta, koivuja, kauempana metsikköä. Jo alkukesästä maisema on vehreä.

"Saunan ikkunasta avautuu näkymä vihreälle nurmikolle ja metsikköön."
Ikkunasta voi ihailla vehreää turkulaista maisemaa – mikäli löylynotolta vain ehtii.

Kaikkina vuodenaikoina

Vitali Sumin ja hänen tyttöystävänsä pitävät kirkon kahvilatilassa maskeja. Maski riisutaan vasta ulkona, kuvan ottamista varten.

Koronan vuoksi myös saunomisaikaa pyrittiin rajoittamaan, mutta toiveet paremmasta tulevaisuudesta elävät.

”Saunomisessa on hyvää, kun saa olla riittävän pitkään. Talvella, kun on kylmä, saunominen on hienoa.”

Merimieskirkon jo suljettua illalla ovensa saunaa on mahdollista tuulettaa ja pintoja desinfioida tarpeen mukaan. Sauna odottaa taas seuraavia löylyn lyöjiä.