Jaakko Heinimäki Benelux-maiden merimieskirkon johtajaksi

Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja, pastori ja teologian maisteri Jaakko Heinimäki, 57, aloittaa Benelux-maiden merimieskirkon johtajana ja merimiespastorina 1.1.2023.

"Hymyilevä, lakkipäinen parrakas mies, jolla on punaiset silmälasit".
”Omassa uskossani painottuu pikemminkin arkinen kristillisyys kuin spektaakkelimainen jumalisuus”, Jaakko Heinimäki on todennut uskonkäsityksestään, joka sopii hyvin Merimieskirkon toimintatapoihin. Kuva: Antti Rintala.

”Merimieskirkko tunnetaan ihmisten ja yhteisöjen tukijana. Panen mieluusti itseni, kokemukseni ja osaamiseni likoon siinä arvokkaassa työssä, jota Merimieskirkko Benelux-maissa tekee. Erityisen innostavaa on alueen yhteisöjen moninaisuus yhdistyneenä Merimieskirkon hienoon työhön”, Jaakko Heinimäki pohtii tulevaa pestiään johtajana ja merimiespastorina.

”Johtajana käärin hihat itsekin, enkä hautaudu johtamaan kulmahuoneesta. Opin mielelläni uutta ja innostun yhdessä tekemisestä.”

Benelux-maiden merimieskirkossa on 10 palkattua työntekijää. Työ painottuu ulkosuomalaisten ja alueella liikkuvien suomalaisten palvelemiseen, mutta pitää sisällään myös merenkulkija- ja rekkamiestyön.

Heinimäki tunnetaan sosiaalisena, aktiivisena, optimistisena ja idearikkaana tekijänä, joka on omien sanojensa mukaan ”enemmän bändisoittaja kuin solisti”.

Merimieskirkon yksi kulmakivi on vapaaehtoistoiminta, jossa on mukana vuosittain kaikki toimipaikat mukaan lukien noin 800 vapaaehtoista erilaisissa tehtävissä. Viiniharrastajanakin tunnettu Heinimäki on itsekin toiminut vapaaehtoisena ranskalaisilla viinitarhoilla sekä mm. Emmauksessa ja ekumeenisessa karmeliittayhteisössä.

Merimieskirkko tuli Heinimäelle konseptina tutuksi jo nuorena, sillä hänen ystävänsä isä Vilho Haveri oli toiminut Rotterdamin merimiespappina. ”Hänen maanläheinen tapansa toimia tavallisten ihmisten pappina teki minuun vaikutuksen”, Heinimäki sanoo.

Myös Merimieskirkon meneillään olevat uudistukset ovat Heinimäelle tuttuja, sillä hän toimii parhaillaan toista kautta Suomen Merimieskirkko ry:n hallituksessa. Uudistuksilla Heinimäki viittaa mm. Merimieskirkon ja Kirkon ulkosuomalaistyön tiivistyvään yhteistyöhön, jonka mukaan kirkollinen ulkosuomalaistyö siirtyy vaiheittain Merimieskirkon hoidettavaksi vuoteen 2025 mennessä.

Sisäpiirislangin yleistajuistaja

Journalistina Heinimäki on tullut tunnetuksi sanavalmiina kirjoittajana, joka käsittelee mm. uskoon liittyviä teemoja oivaltavasti ja epäsovinnaisesti. Nykyisessä tehtävässään Kirkko ja kaupunki -median päätoimittajana Heinimäki on toiminut vuodesta 2017.

Aikaisemmin Heinimäki on työskennellyt mm. työnohjaajana, luovan kirjoittamisen kouluttajana, vapaana kirjoittajana, piispan erityisavustajana, toimittajana ja tuntiopettajana. Hän on kirjoittanut useita kymmeniä kirjoja elämäkerroista oppikirjoihin, tietokirjoista humoristisiin kirjoihin.

Kirkollisten asioiden yleistajuistaminen ja niiden julkisuuteen tuominen on ollut Heinimäelle yksi punaisista langoista toimittajan urallaan. Vuonna 2010 Heinimäelle myönnettiin Luterilaisen kulttuurin säätiön tunnustuspalkinto ja vuonna 2011 Kirkon tiedonvälityspalkinto.

*

Benelux-maiden merimieskirkko on Suomen Merimieskirkko ry:n tytäryhteisö, joka tekee työtä Benelux-maissa asuvien ja liikkuvien suomalaisten ja merenkulkijoiden parissa. Sen toimipaikat ovat Brysselissä ja Rotterdamissa. Rotterdamin merimieskirkko on perustettu vuonna 1930 ja Brysselin merimieskirkko vuonna 2000. Johtajan asemapaikka on Bryssel. Toimialueeseen kuuluvat liikkuvan työn myötä myös Antwerpen, Luxemburg sekä muut alueen kaupungit. Viime vuonna Beneluxin toiminnassa kirjattiin yhteensä noin 22 700 kohtaamista.

*

Lisätietoa

Merimieskirkon pääsihteeri Hannu Suihkonen, 040 192 2778, hannu.suihkonen@merimieskirkko.fi

Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja Jaakko Heinimäki, 040 529 4013, jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Lue tai kuuntele myös Kirkko ja kaupungin uutinen asiasta.


Suomen Merimieskirkko on itsenäinen, vuonna 1875 perustettu yhdistys. Merimieskirkko toimii ulkomailla asuvien ja liikkuvien suomalaisten parissa sekä tekee kansainvälistä merenkulkijatyötä Suomen satamissa. Merimieskirkko on kumppani kotona ja maailmalla. Merimieskirkkotyössä kirjataan vuosittain lähes 300 000 kohtaamista.

Ulkomailla Merimieskirkolla on toimipaikka Saksassa, Belgiassa, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa ja Kreikassa. Muita työalueita ovat mm. Irlanti, Luxemburg, Espanja, Puola ja Kaakkois-Aasia.

Kotimaan kansainväliset merimieskirkot palvelevat Hamina-Kotkassa, Helsingin Vuosaaressa ja Hernesaaressa (kesäkausi), Turussa, Raumalla, Kokkolassa, Oulussa ja Kemi-Torniossa.